Minikiállítás a Szent Lászlóról

2017. július 17., 19:50 szerző: Gajdó Ágnes fotós: Gajdó Ágnes
komment
A könyvtár I. Szent László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulóján kiállítást rendez a Szent László-év programjaihoz kapcsolódva.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

I. László királyt már életében nagy tisztelet övezte. Kultusza a középkorban bontakozott ki igazán, amikor III. Béla pápai jóváhagyással 1192 júniusában szentté avatta. A magyar lovagi kultúra őt tekintette példaképének. Számos legenda és monda fűződik Szent Lászlóhoz, sok település, templom viseli nevét.

A Ráckeresztúron és a környéken élők mindig is tisztelettel emlékeztek meg a lovagkirályról. Falut is elneveztek róla, melyről nem sokat tudunk, de Károly János említi Fejér vármegye története című munkájában: "Szent-Lászlónak mikor még falu volt, temploma is létezett, helyén 1770 körül egy ékes szobrot emelt valaki szent László tiszteletére." A ma is álló, felújításra váró Szentháromság-szobor elülső oldalán I. László lovagi öltözetben látható, kezében rövid nyelű harci bárdot tartva. Jelenleg a mai Lászlópusztán árnyas fák alatt, ám alig látható helyen áll a király szelídgesztenyefából faragott szobra, Móricz József fafaragó alkotása, melyet 2002-ben, Ráckeresztúr fennállásának 955. évfordulóján avattak föl.

A lovagkirály életéről, a róla szóló legendákról és a falu határában csörgedező Szent László-patakról - vagy ahogy a helyiek nevezik: Kanálisról - is képet kaphat az érdeklődő a könyvtárban rendezett minikiállításon. A Szent László alakját és tetteit megidéző tárlat 2017. szeptember 30-ig tekinthető meg nyitvatartási időben.

Gajdó Ágnes

2017. július 17., 19:50 szerző: Gajdó Ágnes fotós: Gajdó Ágnes

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...