Kultúra

2015.03.31. 15:42

Múltbanéző képek a Mátyás-telepről

Mány – A cigány kisebbségi önkormányzat vezetőinek kezdeményezésére gyűjtöttek családi fotókat, s szerény kiállításon mutatták be a helytörténeti különlegességeket. A már letűnt világ kedves emlékeit idézték meg a nézelődők, főként az idősebbek.

Zsohár Melinda

Többszáz éve élnek cigányok Mányon, békében és korábban munkamegosztásban is a helybéli többségi társadalommal. Magyarokkal, svábokkal. A lakosság mintegy tíz százalékát kitevő roma családok korábban elszigeteltebben éltek és házasodtak, mit manapság. A Mátyás-telepnek nevezett részen laktak, kétségtelenül sokan nagy szegénységben, kicsinyke házakban, kevésbé szabályos utcasorokon. Ez messze nem a többségi lakosság akaratából vagy nyomására történt így, a cigányság maga is inkább övéi közt érezte magát szabadabbnak és biztonságban. A mányi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Sándor Rudolf zenészcigány-dinasztiából származik, bár ő már nem muzsikál. A família híres muzsikusai Tökön élnek, s országszerte kapnak meghívásokat manapság is, amikor az élő zene oly ritka a rendezvényeken.

Fotó: Tót Rózsa

A régi képeken különösen a valamikor keresett és tisztelt mányi cigányzenészeket fedezi fel örömmel, s az idős mányiak is név szerint emlegették fel a neves prímásokat, brácsásokat, cimbalmosokat. A Greznár családból kerültek ki a többi között tehetséges zenészek, s sokáig emlegették Csonka Rudolfot, akit messzebbre is elhívtak egy-egy nagy lagziba, búcsúbálba, mulatságra. Szobrot állítottak a mányiak néhány éve a dicső zenész-elődöknek.A fotókon a cigány családok ünnepi képei nagyon érdekesek voltak, egy letűnt világ szereplőit mutatták. Katonaképeken és iskolai fotográfiákon silabizálták felmenőiket a mai leszármazottak. Tisztán cigány osztály sosem volt a mányi iskolában, mindig együtt jártak a többiekkel, de minden osztályban tanultak három-öt romagyerek, így volt természetes. Mára a vegyes házasságok ugyanolyan természetesek, miként az is, hogy kiköltöznek a Mátyás-telepről. A képeket felnagyították, javították, retusálták, az idős romák még emlékeztek a hajdani „törzsekre” is,a kik az akkori cigányságot alkották: beások, romungrók, zenészek, lováriak. Ma már ezt sem tartják számon a fiatalok, mondta el Szabó Zoltán mányi polgármester.

A kisebbségi önkormányzat tagjai, Sándor Rudolf elnök és a tagok, Máté Jánosné Ildikó és Bakó Attila továbbra is gyűjtik a régi fotókat, s nagyobb kiállítást terveznek belőlük. Terveik között szerepel még a zeneoktatás a roma családok gyermekeinek, hangszermustra kíséretében. Tavasszal focikupát szerveznek, s a munkahelykeresésben nyújtanak segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!