Kultúra

2016.10.18. 19:25

Művekbe sűrített forradalom - A 60. évfordulón az idei őszi tárlattal 1956-ra emlékeznek

Székesfehérvár - Érdekes, izgalmas, változatos alkotások készültek a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium nyílt kiállítására.

Szabó Zoltán

Nyilván nem véletlenül, hiszen az őszi tárlatot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezték. Ráadásul az iskola egykori diákjaiból lett alkotók, a művésztanárok mellett a Székesfehérvári Művészek Társaságának néhány tagja és a Tóparti 12. és 13. osztályos, művészeti tagozatos diákjai is bemutatják a témához, alkalomhoz, évfordulóhoz illő munkáikat.

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium aulájában október 28-áig látható a 60. évforduló alkalmából rendezett tárlat Fotó: Koppán Viktor

Ezúttal is tematikus tehát a kiállítás, és mint Végvári Beatrix grafikusművésztől, művésztanártól megtudtam, az inspirációt részben az adta, hogy a Képzőművészeti Egyetemen látta a Tóparti egykori diákjának, Ács Attilának a forradalom ihlette kitűnő animációs filmjét. Így és persze az évforduló apropóján jött az ötlet, hogy az idei őszi tárlat témája az 1956 előtti tisztelgés legyen, elsősorban emberi sorsokon keresztül. (A fehérvári művészek társaságának tagjaként és tanárként Végvári műve is látható a kiállításon.) Amint Vizi László Tamásné, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium igazgatója utalt rá, ez már a 6. őszi tárlat, a kiállítást megnyitó Mészáros Attila alpolgármester pedig azt emelte ki, fontos, hogy a fiatalok mit gondolnak, képzelnek 1956-ról a művészet eszközeivel is.

Nos, ők elsősorban plakátokon mutatják ezt meg, mégpedig asszociációra, továbbgondolásra, egy kis meditációra késztető alkotásokon. Érdekes, izgalmas és változatos a kiállítás, amelyet október 28-áig tekinthetnek meg az érdeklődők az intézmény aulájában, mégpedig szombat és vasárnap kivételével 8-tól 16 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!