Kultúra

2016.10.24. 17:15

Nagy Feró: "Kiszolgálom a közönséget"

Dunaújváros - Nagy Feró különleges színfoltja a hazai rock és pop kultúrának. Kis szerencsével még egy politikai karrier is kinézhetett volna a számára, legalábbis a rendszerváltás idején. Bár az örök lázadó, a nemzet csótánya fegyvertárából is rendre elővesz egy-egy meghökkentő szerepet, ma már inkább egy kiválóan szórakoztató, magyaros showman.

Balogh Tamás

- Akárhogyan is kerülgetem a dolgot, ki kell mondjam: Dunaújvárosban is csodát tett a közönséggel! Könnyen ment?

- Azért nem megy ez a dolog olyan könnyen... Küzdeni kell érte. Főleg, ha olyan buliba érkezik az ember, ahol viszonylag kevesen vannak. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy mindent ugyanúgy kell megcsinálni ötven-száz embernek is, mintha ötezren lennének. Ilyenkor egyetlen egy művész sem sértődhet meg! A lényeg, hogy a közönség utána elmondhassa: a Feró mindent elkövetett, hogy jó buli legyen. Az embert, amikor fölmegy a színpadra, két nagyon fontos dolog keríti a hatalmába: a vidámság és a rock and roll! Úgy gondolom, hogy senki sem azért jött ide, hogy szomorkodjunk, hanem azért, mert azt gondolták: lesz itt egy jó buli, és együtt fogunk énekelni. Az a jó nekem is, ha ez megtörténik. Mondhatjuk úgy is, hogy kiszolgálom a közönséget.

Nagy Feró: Mindent ugyanúgy kell megcsinálni ötven-száz embernek is, mintha ötezren lennének  Fotó: Zsedrovits Enikő

- Amikor ezek a dalok megszülettek, érezte azt, hogy sláger lesz belőlük, hogy száz év múlva is énekelik őket?

- Nem! A Nyolc óra munka... címűnél, amit az egyik barátomnak írtam, ezt egyáltalán nem éreztem. Amikor a feleségem meghallotta, azt mondta, hogy nem, ezt neked kell énekelni! . Mire én: hagyjál már, lakodalmas rockokat én nem fogok! .
Neki lett igaza, ő érzett rá a dologra. Amikor a Bikininek írtam az Amikor végleg elmegyek címűt, akkor azt a dalt is nagyon szerettem, és azt mondtam, hogy na ez még nekem is jó lenne !
Akkor velük szerződtem le, hogy dalokat írjak nekik, és D. Nagy Lajos ezt kitűnően elénekelte, ezért nagyon nagy sláger lett belőle. Aztán ott van az Azok a boldog szép napok című, ami egy eredeti Beatrice sláger. Nagyon érdekes ennek a dalnak a pálya-
futása, mert az első egy-két évben a közönség nem vette észre! Volt, aki úgy gondolta, hogy ez csak egy buta sláger, és a Feró minek ír ilyeneket? Aztán rádöbbentek, hogy miről is szól igazán. Ez nem a szerelmes dalok, hanem inkább a megunt szerelmeket elmondók kategóriájába tartozik. Egy kifordított világot mutat be. Nagyon örülök ezeknek a daloknak, mert nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a három gyermekemet el tudjam tartani.

- Az ön repertoárjában voltak és vannak egészen különleges szerzemények. Ilyen például a Mint a mókus és a hasonlóak (amiket elképesztő módon ma este nekünk kellett elénekelnünk a művész úr nyomására), amiktől valamikor kirázott a hideg, mert attól féltem, hogy odajön a rendőr meg a munkásőr, és egyenként csúnyán kipofoz majd érte bennünket, amiért beszálltunk a kórusba!

- Az első pillanatban ezek paródiák voltak, amivel egy kicsit kifiguráztuk a róluk szóló dolgokat, majd ahogy telt-múlt az idő, az emberben felébredt egyfajta nosztalgia is. Ezeket a dalokat - az eredetieket - mi valamikor szerettük. Hogy ennek milyen politikai töltete volt? Gyerekként érdekelt az bennünket? Nem! És még most is mindig a fiatalságunk jut róla az eszünkbe. Egy kis fintort tudunk mutatni annak a régi rendszernek, hogy mi ezekre is emlékszünk! Persze nem kívánjuk visszaállítani, hogy például a Trabantra öt évig kelljen várni!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!