Kultúra

2015.09.17. 15:53

Nagy Sándor és a szecesszió világa

Székesfehérvár - Szeptember 18-án 17 órakor nyílik meg a városi képtárban A gödöllői szecesszió kertje Nagy Sándor művészete című kiállítás. A decemberig látható, nagyszabású tárlathoz több program is kapcsolódik. Erről is beszámoltak a városi képtár évadnyitóján.

Gábor Gina

A kiállítással folytatódik a Városi Képtár Deák gyűjtemény alkotói életműveket bemutató sorozata. Ahogyan azt a képtár igazgatója, Szűcs Erzsébet elmondta: a tárlatot és témáját ahhoz az 1910-ben született Három alak a kertben című Nagy Sándor-festményhez igazították, amely a Deák gyűjteményhez tartozik.

Nagy Sándor 1910-ben született Három alak a kertben című festménye egyúttal meghatározta a tárlat fő témáját Fotó: Városi képtár

A tárlat kurátora, Őriné Nagy Cecília művészettörténész hozzátette, Nagy Sándor, a gödöllői művésztelep egyik alapítója nagyon sokat foglalkozott a kerttel, a természet ábrázolásával, sőt a Gödöllői művésztelepben is rendkívül jelentős téma volt az alkotók számára a természetszeretet, a természetközeli élet. Ugyanakkor a kiállítás természetesen Nagy Sándor egész életművét bemutatja. A városi képtár korábban, 2013-ban már bemutatta a gödöllői művésztelep másik fontos alapítója Körösfői Kriesch Aladár, művészetét, ezért ez a tárlat annak folytatásaként is értelmezhető. Körösfői Kriesch Aladár egyébként Nagy Sándor sógora, így ahogyan azt Szűcs Erzsébet hangsúlyozta a két család volt hajdanán az a pillér, amire a művésztelep épült. Ahogy 2013-ban, úgy most is eljön Fehérvárra Kriesch György, a művész unokája, aki október 11-én tart előadást, Kriesch György lánya, Kriesch Barbara hárfaművész pedig novemberben 29-én, az adventi hangversenysorozatban szerepel.

A kiállításhoz többféle módon igyekeznek kedvet csinálni. A Vörösmarty Színház bérleteseit és a Vörösmarty könyvtár törzsközönségét is ingyenes belépővel jutalmazzák. A fizető tárlatlátogatók viszont jegyükkel nyereményjátékokon vesznek részt. A tárlathoz kapcsolódva meghirdetik a Gyere rajzolni a képtárba! programot, pályázhatnak munkáikkal a gyermekek és fiatal felnőttek egyaránt. Emellett múzeumpedagógiai foglalkozásokon ismerkedhetnek a gyerekek a szecesszió világával .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!