Kultúra

2013.12.06. 13:55

Nagyszabású, látványos musical - A Koldus és királyfi Vörösmarty-ban

Próbálják a Koldus és királyfit, december 22-én lesz a zenés darab ősbemutatója a színházban.

Szabó Zoltán

„London ódon városában, a XVI. század második negyedének egy bizonyos őszi napján, egy Canty nevű szegény családban született egy fiú, akire nem vágytak. Ugyanezen a napon egy a gazdag Tudor-családból származó angol gyermek is született, akit már nagyon vártak." Így kezdődik Mark Twain híres regénye, amelynek főhősei, Tom és Edward élete egy véletlen folytán összekapcsolódik. A koldusfiú királyként, a királyfi koldusként él tovább...

Javában próbálják a Koldus és királyfi című musicalt a Vörösmarty Színházban, a bemutató december 22-én lesz. A regényből az előadás rendezője, Szurdi Miklós írta a szövegkönyvet, akárcsak a dalszövegeket. A zeneszerző Döme Zsolt. A rendezővel az egyik próba után beszélgettünk.

– Nagyon régen akartunk már Zsolttal egy musicalt írni. A Diótörő és Egérkirály nagy sikere után sokszor gondoltam arra, hogy ismét családi darabot állítsunk színpadra. Olyat, ami 5-6 éves kortól kezdve egészen a nagyszülők korosztályáig mindenkinek örömöt szerez. Ez viszonylag ritkán működik színpadon, de a Diótörő esetében ez ördögi mázlival bejött. Úgy gondoltam, hogy a Koldus és királyfi olyan történet, amelyben ismét meg tudja találni mindenki a kedvére valót, a sztori is több rétegű. Azt hiszem, hogy egy nagy, romantikus, jópofa, „elcserélős" darab születhet belőle, amely minden gyereknek, érdekes, izgalmas. Ugyanakkor tanulságos az a része, amely jelen világunkról is szól. Hiszen nagyon hirtelen felemelkednek és a mélybe zuhannak emberek. Ezt pedig így vagy úgy meg kell tudni élni, s az, hogy ki hogyan éli meg, attól is függ, hogy milyen ember – magyarázta a rendező.

Próbálják a Koldus és királyfi musicalt, egyelőre még nem jelmezben. Középen Váradi Eszter Sára.

Szurdi Miklós reméli, hogy ez az előadás is hasonlóan sikeres lesz, mint tíz éve a Diótörő, nemrégiben pedig A dzsungel könyve. Fotó: Horváth Renáta

A szereplőválogatás hosszú ideig tartott, ami nem is csoda, hiszen a két fiúnak, Tomnak és Edwardnak nagyon kell hasonlítaniuk egymásra. Szinte mint az ikreknek A énektudás, a színészi képesség is elengedhetetlen.

– Nem találtunk a szerepre megfelelő ikreket. Végül bagyon sok válogatón keresztül bukkantam rá a négy fiúra, kettős szereposztásban játsszák ugyanis Tomot és Edwardot. Első pillantásra talán nem is annyira egyformák, ám amikor ruhát cserélnek, akkor rádöbbenünk, mennyire hasonlítanak. Az ország minden részéből jöttek a válogatásra. Edward, angol trónörököst végül Börcsök Olivér és Zsigmond Lajos, Tom Canty csavargót pedig Lehotai Miksa és Kovách István Bendegúz alakítja. A férfi főszerepet, Miles Handont ugyancsak kettős szereposztásban, vendégként Zöld Csaba és Miller Zoltán játssza. Ugyancsak vendégszínész Pető Zsófia, ő Lady Grey lesz a darabban. A többi szereplő és táncos a Vörösmarty Színház társulatának tagja.

Szurdi Miklós azt is elmondta, hogy a teátrum igazgatója, Szikora János hívta és kérte, hogy csináljanak egy zenés darabot. Döme Zsolttal ők már félig készen voltak a Koldus és királyfival. Szikora jónak találta az ötletet. Szurdi régi munkatársaival dolgozik együtt. Köztük Szlávik István díszlettervezővel, akivel hófehér díszletet álmodtak a forgószínpadra. Erre vetítik majd a gyakori jelenetváltások helyszíneit. Szurdi egyébként kedveli színpadon a filmszerű megoldásokat. A jelmeztervező Fekete Mónika, szintén régi munkatárs. A 16. században játszódó történet ruhái korhűek lesznek. A zene eklektikus, többféle stílusban szólal meg, a szituációtól függően.

Nagyszabású, romantikus és látványos mesét ígér, tanulságokkal és sok tömegjelenetel a rendező. Aki felidézte, hogy napra pontosan tíz éve mutatták be a Diótörőt, és játszották öt évig. Lehet, hogy ez most is bejön?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!