Kultúra

2017.03.29. 19:30

Nagyvárad és a magyar kultúra a lelkész festő szerint

Székesfehérvár - A Nyitrai úti Közösségi Házban Gavrucza Tibor, a nagyváradi Tibor Ernő Galéria festőművészének az akvarellkiállítása látható.

Silye Sándor

A kiállítást Oláh Emil alezredes, református protestáns tábori esperes nyitotta meg. Gavrucza Tibor székelyhídi református lelkipásztor elmondta: ami a kultúrát illeti, náluk mindig történik valami, az események sokaságával szinte lehetetlen lépést tartani, van, amikor egyszerre több helyen kellene jelen lenniük. A festőművész szerint Nagyvárad mindig nyitott volt a hagyományok ápolására, a kultúrára. A magyar színház, Ady Endre a gyökeret jelentik, ebből sarjadnak a mai új szálak. Van egy réteg, amelyik vevő a kultúrára, míg a másik alkalmilag, vagy kevésbé fogékony arra, amit a magyar szó adhat nekik.

Idősebek, fiatalok egyaránt vevők voltak az akvarellképekre Fotó: Koppán Viktor

- Ami a vallást vagy akár az önmagunkba vetett hitet illeti: ha nem lennénk hívők, akkor már meglehet, egyáltalán nem is lennénk... Az egyik kismarjai rokonom mondta néhány éve: nálatok még divat keresztelkedni? Mondtam: ez nem divat, hanem a megmaradásunk tétje. Bár most már szomorúan látom, a gyermek- és ifjúkor után kirepül a csapat, és egyre nehezebb összetartani őket - mondta Gavrucza Tibor, aki nem lelkészként lett festő, hanem festőből lett lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!