Kultúra

2015.04.24. 19:24

Nem holt tárgyak tára - A hagyományőrzés élettel teli hajléka lesz a felújított parasztház

Iszkaszentgyörgy – Nem múzeum a pénteken átadott, felújított parasztház, hanem a hagyományőrzés élő hajléka.

B. Kiss László

A hétvégén rendezendő falunapok nyitányaként adták át péntek délután Iszkaszentgyörgyön, a falu szívében a felújított parasztházat. A zöld ablakos, piros cseréptetős házikóba régi használati tárgyakból, eszközökből, öreg bútorokból álló kiállítást rendeztek be. A tárlat darabjait a helybeliek adták össze, de a gyűjtés megindításának hírére olyan is volt, aki Fehérvárról ajánlott föl a kiállításhoz nagyanyánk, dédanyánk korabeli tárgyat. „Nem múzeumot adunk most át” – hangsúlyozta beszédében Gáll Attila polgármester –, „hanem élettel megtöltött faluházat, ahol olyan események zajlanak majd, amelyek megmutatják, milyen gazdag az iszkaszentgyörgyiek öröksége. S megmutatják, hogy milyen jó magyarnak lenni.”

A fagerendás mennyezetű iszkaszentgyörgyi faluház - tájháznak is nevezhetnénk - avatásán a Gula Miklós vezette helybeli néptánccsoport, valamint a község Havasi Gyopár Nyugdíjas Klubja adott műsort.

A nemzetiszín szalag átvágása. Középen Gula Miklós látható Fotó: Koppán Viktor

Az iszkaszentgyörgyi Szent György napok keretében ma és holnap lesznek események. A focipályán szombaton délelőtt jótékonysági tornát rendeznek a Szent György kórház javára (erről bővebben a kórházról szóló cikkünk keretes írásában), a Pappenheim-kastélynál pedig késő estig tartanak a programok.

Délelőtt kezdődik a veterán autók és motorok találkozója, s ekkor nyitják meg a helyi amatőr alkotók, valamint a foltvarrók kiállítását. 11 órától a helyi ifjúsági klub tagjai röpítik vissza a múltba a látogatókat a kastély barokk szárnyának szobáiban előadott jeleneteikkel. Megismerkedhetnek az érdeklődők Szajkó Liliána fogathajtóval, s megtekinthetik a helybeli önkéntes tűzoltók, illetve az itteni íjászok bemutatóját is. 16 órától az iszkaszentgyörgyi kastélyiskolában rendezett ki mit tud legjobb produkciói lesznek láthatóak, ugyancsak a kastélyban. A helyi iskolásokat a Hungarikum együttes váltja a színpadon.

Vasárnap délután fél négykor orgonakoncert lesz a római katolikus templomban, melyet ünnepi szentmise követ, ahol Mórocz Tamás plébános hirdet majd igét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!