Kultúra

2017.06.17. 07:25

Közösségek és tradíciók - Nem kell aggódniuk az utánpótlás miatt

Székesfehérvár - Az idén is évadzáró tárlaton mutatkoznak be a megyei művelődési központ szakkörei. Örömhír, hogy manapság a fiatalokat is rabul ejti a kézművesség.

Gábor Gina

Különösen vonzó az idei tárlat: a rendezők ugyanis ezúttal arra törekedtek, hogy a szép tárgyak mellett azt a folyamatot is érzékeltessék, amíg az alapanyagból - a „szőrős fából”, a gyapjúfonalból, a bőrből, a legkülönbözőbb szálas-anyagokból vagy éppen az agyagból - szépséges használati tárgyak készülnek.

A Fejér Megyei Művelődési Központban most hat olyan kézműves szakkör működik, amelyik továbbviszi a tárgyalkotó hagyományt. Az MMK már évtizedekkel ezelőtt élen járt a a tradíciók újjáélesztésében - tudom meg a ház munkatársától, a kézműves körök mentorától, Komendo Gabriellától. Azt meséli, még az MMK Liszt Ferenc utcai székhelyén, Vojtkó Istvánné, Edit segítette az első tárgyalkotó körök megalakulását, a 70-es évek végén: elsőként hímző, fafaragó, kosárfonó szakkörök alakultak. A hímzőkör azóta is töretlenül működik.

Hajdanán még Párniczky Józsefné népi iparművész gyűjtötte össze a Fejér megyére jellemző mintakincset, és sokáig szakkörvezetőként igyekezett továbbadni ismereteit. (Fejér megyére egyébként a fehér hímzés és az úri hímzés a legjellemzőbb.) Azután Illés Károlyné vette át az irányítást, ma pedig Gerebics Lajosné vezetésével dolgoznak az asszonyok. Nagy öröm, hogy már nem csak az idősebbek érdeklődnek a hímzőkör munkája iránt: mostanában csatlakozott ugyanis a tagokhoz két lelkes huszonéves lány.

 

A szövőkör kitűnő közösség is: Gulyás  Antalné, Szabóné Rápolti  Éva, Mosonyi  Gyuláné és  Gál Sándorné  a tárlaton

Mesélik, a megszállott hímzőknek két tömött szekrényük van: az egyikben sorakoznak a kész terítők, a másikban meg azok, amelyek még befejezésre várnak... A tárlaton bemutatott munkák arról is árulkodnak, hogy mit tanultak az asszonyok a továbbképzéseken: ezért aztán sárközi, höveji hímzéseket is látunk az úri hímzésekkel készült textilek mellett.

 

A tárlat azt is kiválóan érzékelteti, hogy a fafaragók az esztergagépen csak "elődolgozzák" a fát, ám aztán késsel faragnak történeteket az anyagba, ahogyan azt a régi mesterek csinálták - mutatja Komendó Gabriella. A kör vezetője, Láng György híres az igényességéről, vallja, hogy a felület azért van, hogy részletesen kidolgozzák... Láng Györgynek is igen szép, fából faragott "meseképei" vannak, de csontfaragásokat is készít. A rá jellemző gondosságot követeli meg a kör tagjaitól is - nem véletlen, hogy ez az igényesség visszatükröződik a munkákon. Sipőcz Sándor például azok közé tartozik, aki fafaragások mellett díszes csontmunkával - sótartóval - is szerepel a tárlaton.

Igen népszerű a kosárfonó kör is, amit Tolvaj Csaba vezet. A kívülállónak úgy tűnik, nem is olyan könnyű az erős vesszőt engedelmessé tenni, szakszerűen hajlítani - ezért meglepetés, hogy nem csak erőskezű férfiak, hanem asszonyok is járnak a körbe. A tárlaton szebbnél szebb kosarakat, vesszőből font tárolókat látunk, de persze helyet kaptak a kosárfonók fontos eszközei is a kiállításon.

Egy-egy mester szemlélete óhatatlanul hatással van a körre. Ezt igazolják a kerámiaszakkörben készült darabok is. Keller Petra keramikusművész eddig kicsi gyerekeit nevelte otthon: most újra átvette a kör irányítását, és a hagyományosabb fazekasságtól "eltérítette", pontosabban az iparművészet felé fordította a tagokat. Káposztaformájú edénytől kezdve a kisplasztikáig sokféle tárgyat kiállítottak. Szépek az egyszínű, mázas edények, amelyek mintáját az agyagba nyomott hímzések adják.

 

 

Sipőcz Sándor fafaragó a tárlaton

A bőrösök munkáival nem győzünk betelni: egyik-másik megmunkálási módszer, fonástechnika igen sok időt igényel, ezért a bőrösök - akik Sipos Tamás irányításával dolgoznak - kevesebb tárgyat tudtak kiállítani - hiszen igen időigényes szakmáról van szó. De amit látunk (hátizsák, kistáska, szironyozott öv), annál mívesebb.

A legfiatalabb kört csak "csuhékörnek" nevezi Komendó Gabriella, de valójában Bárány Mara vezetésével mindenféle szálasanyaggal dolgoznak a gyakorlott kézműves tagok: sással, gyékénnyel, csuhéval egyaránt. Hihetetlen, mi mindent lehet készíteni olyan alapanyagból, amihez könnyen hozzá lehet jutni, nem kerül semmibe.

A Gulyás Antalné és Sereg Mátyásné vezetésével működő gyapjúszövő kör is igen népszerű. Láthatóen lelkesek és serények is a tagok. Nem győzünk gyönyörködni a székely festékes vagy éppen a torontáli szőnyegekben, a színes párnákban és tetszetős tarisznyákban.

Az azonos érdeklődés, a közös szenvedély nyomán nagyszerű közösségekké is váltak ezek a szakkörök, amelyeknek munkájával nyári alkotótáborokban is megismerkedhetnek a fiatalok. Az elmúlt években mi is találkoztunk olyan gyerekekkel, akikről éppen a mesterek közelében eltöltött egy hét alatt bizonyosodott be, hogy hallatlan ügyességgel és kedvvel bánnak az anyaggal...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!