Kultúra

2006.06.19. 22:00

Nem lesz mire hivatkozni

<b>Vége a megpróbáltatásoknak, szokványos évad következik </b>

Mórocz Zsolt

A színház iránti elkötelezettséget, szeretetet, odaadást, a példamutató mûvészi munkát ismeri el a frissen alapított díj. A most záruló évad azonban nem tekinthetõ teljesnek, hiszen decemberben nyílt meg a teátrum. Ezért az elismerést ezúttal egy színésznek, Juhász Illésnek ítélte oda színház vezetése Szurdi Miklós igazgató, Kolos István mûvészeti vezetõ, Döme Zsolt zenei vezetõ, Réczei Tamás dramaturg, Lendvai Zoltán rendezõ. Juhász Illés zavartan és meglepetten fogadta az elismerést, és kollégái üdvrivalgását. A színmûvész két fontos alakítással is kitûnt az évadban emlékezetesen formálta meg Balgát a Csongor és Tündében, és Andreast Terje Tordby háromszereplõs darabjában.
Az évadot értékelve Szurdi Miklós igazgató elmondta fél éve nyílt meg a színház, de olyan érzés, mintha évek teltek volna el azóta... Ez nem csoda, hiszen feszített tempóban készültek a teátrum nyitó hetére, azután fél év alatt quotteljesítettékquot, amit az éves bérletsorozattal vállaltak... Összesen 231 elõadást tartottak 166 nap alatt, a nagyszínházban, a kamaraszínpadon és a kávézóban. Elhangzott a fehérvári színház történetében elõször hívták meg a Pécsi Országos Színházi Találkozóra a társulatot. A Csongor és Tünde fogadtatása - ahogy itthon - Pécsett is vegyes volt akadt aki szerette, akadt aki elutasította...
Ám csak a kõszínházi évad ért véget, a munka folytatódik, hiszen június végén a Pelikán Udvarban mutatják be a Viktória címû nagyoperettet, az augusztusi Musica Regián pedig a Figaró házasságát láthatja a közönség. Egyfelõl prózai elõadásban, hiszen bemutatják Beaumarchais darabját, másfelõl pedig mûsorra tûzik Mozart operáját is. (Tavaly Drahos Béla karnagy dédelgetett álma valósult meg, amikor elõször mutattak be operát Fehérváron - a siker õt igazolta, kiderült, érdemes folytatni...)
A vakáció a színházban csak augusztus 13-án kezdõdik. Ám a társulat most megszavazhatta, hogy a következõ évadban a hét melyik napján legyen szünnap. (Amikor nincs elõadás, és - ha nincs fõpróbahét - próbát sem tartanak.) A quotcsaládiquot és az quotügyintézõsquot nap, azaz a vasárnap és a hétfõ között választhattak végül a hétfõre voksoltak többen... Ami a jövõt illeti, az igazgató hangsúlyozta ezután egy megpróbáltatások nélküli quotszokványosquot évad következik. Ám ez azt is jelenti nincs többé mire hivatkozni, nehézségeket emlegetni, ha valami nem úgy sikerül, ahogyan eltervezték... A társulat is bõvült Lendvai Zoltán rendezõ csatlakozott a csapathoz, s már évad közben ide szerzõdött Drahota Andrea, Száraz Dénes, Gulyás Sándor. Mostantól Szabó Gyõzõ és Quintus Konrád is erõsíti a csapatot. A társulat tapssal búcsúzott Bodnár Vivientõl, aki Veszprémbe szerzõdött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!