Kultúra

2017.02.20. 22:30

Nemes szolgálattal - Méltó módon emlékeztek Kossuth Zsuzsannára

Sárbogárd - Kossuth Zsuzsanna születésének bicentenáriuma alkalmából a Sárbogárdi Múzeum Egyesület hétfő este a városi könyvtárban tartott megemlékezést.

V. Varga József

Születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Ápolási Egyesület Kossuth Zsuzsanna (1817-1854) emlékévet hirdetett 2017-ben. Bödő István, a Fejér Megyei Levéltár igazgatóhelyettese, főlevéltáros Kossuth Zsuzsanna és kora címmel tartott előadást. Kossuth Zsuzsanna egykor a harctéri sebesültek ápolására újonnan létrehozott Országos Főápolói Hivatal vezetőjeként fejlesztette annak a hivatásnak az alapjait, amit ma ápolásként ismerünk. Életműve maradandó.

Az ő tiszteletére nyilvánította 2014-ben az Országgyűlés születésének napját, február 19-ét a magyar ápolók napjává. A főlevéltáros Kossuth Zsuzsanna sárbogárdi kötődéséről is szólt: a város szülötte, a reformkor egyik jelentős politikusa, Meszlényi Rudolf Kossuth Lajos húgát, Zsuzsannát vette nőül, Kossuth pedig Meszlényi testvérét, Teréziát.

A fiatal pár Sárbogárdon telepedett le, Zsuzsanna számára e néhány csendes év jelentette élete legszebb fejezetét. Sárbogárdon iskola viseli a nevét, szobra a rendelőintézet parkjában áll, s amint Novák Kovács Zsolt egyesületi elnöktől megtudtuk: tavasszal folytatják a helyi megemlékezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!