Kultúra

2017.04.26. 18:45

Németh László emléknap Mezőszilason

A jeles író lányát, Németh Magdát visszatérő vendégként, jó barátként fogadták a településen. Németh Lászlót minden év áprilisában emléknapon idézik meg a számára oly kedves Mezőszilason (az egykori Szilasbalháson).

V. Varga József

Illyés Gyula megítélése - Németh Lászlóéhoz hasonlóan - ma is vita tárgya - hangzott el a többi között Takaró Mihály irodalomtörténész és Tőkéczki László történész előadásában a szombati mezőszilasi Németh László-emléknapon. A szónokok a két író kapcsolatát elemezték, feltárva különböző sorsuk mellett meghatározó barátságukat.

A cecei Horváth János, a magyar parlament korábbi doyenje is megfogalmazta a két jeles személyiség adott korra vetített meghatározó irodalomtörténeti szerepét.

Németh Magda író a torontói találkozóra készített tanulmányát ismertette hallgatóságával, Németh László élete, írásai tükrében címmel. Egyebek között szóba kerültek édesapja szilasbalhási, hódmezővásárhelyi és sajkodi évei, nagyformátumú regényei, a Gyász, az Iszony, az Égető Eszter.

Az emléknapon Borza Vilma, a baráti kör elnöke nyitotta meg a Szelessné Csizmadia Márta szőtteseiből és Krollné Csajághy Mária festményeiből összeállított kiállítást az általános iskola aulájában. A 2017. évi községi Németh László-díjat Magyar József polgármester adta át posztumusz Mészáros Gyula pedagógusnak. A díjat özvegye, Mészárosné Ibolya asszony vette át. Az érintettség okán Magyar Józsefné Zsuzsának, a képviselő-testület külsős szociális bizottsági tagjának Pethes Pál alpolgármester nyújtotta át a díjat. vv




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!