Kultúra

2017.08.13. 20:00

Népek táncai négy napig Székesfehérváron

SZÉKESFEHÉRVÁR A vasárnap esti felvonulással és nyitó gálával tehát megkezdődött a XXII. Nemzetközi Néptáncfesztivál. Csütörtök estig számos csoport lép föl.

Bokros Judit

A Királyi Napok programsorozatába beágyazódott Nemzetközi Néptáncfesztiválra idén Finnországból, Mallorcáról, Törökországból, Bosznia-Hercegovinából, Grúziából, Szibériából és Kínából érkeztek csoportok. A vasárnapi nyitó gálán is ők léptek föl, kiegészülve az Alba Regia Táncegyüttes felnőtt csoportjával. Amint azt Majoros Andor fesztiváligazgatótól megtudtuk: az eredetileg meghívott együttesek közül néhányan ugyan végül nem tudtak eljönni, ám sikerült helyettük más fellépőket találni, így a program zavartalan lesz. A százhalombattai folklór fesztiválról például egy portugál csoport teszi tiszteletét nálunk, augusztus 15-én pedig egy szenegáli formáció is fellép.

A Folk Dance Ensemble „Mangi " csoport is színpadra lépett, ők Grúziából érkeztek Fehérvárra 
Fotó: Koppán Viktor

A Camara Ballet lesz az egzotikus vendég - fogalmazott Majoros Andor, aki a számos remek műsor, koncert között felhívta a figyelmet többek között az EtnoRom szerdai koncertjére. A roma és világzenét játszó együttes augusztus 16-án szerepel a nemzetközi folkesten, a Táncházban. Megtudtuk még: az egyik kuriózumot Grúzia csoportja jelenti. Tőlük már tavaly is jártak nálunk remek táncosok, ám akkor viszonylag kevesen voltak. Idén azonban a szervezők 30 fős csoportot kértek, amelynek tagjai főleg a 12-13 éves korosztályból valók. Ők a grúz "Pulutyka" - fogalmazott Majoros Andor az Alba Regia együttes hasonló korúakat összefogó tánccsoportjára utalva.

Aztán, érdekesség lehet a mallorcaiak szereplése is. Az együttes néhány éve már járt Fehérváron, s akkor is egy ott élő, táncoló magyar fiatalember, Tóth Tamás kereste föl a fehérvári fesztivál szervezőit azzal, hogy fellépnének nálunk. Ez alkalommal szintén így történt, tehát az Escola de Musica I Danses De Mallorca újra látható lesz, például hétfőn este a Táncházban.

A Henan Dance Association együttes Kínából
Fotó: Koppán Viktor

A számos nép sajátos kultúrájába betekintést engedő néptáncfesztivál programjai a korábbihoz hasonlóan zajlanak. Szerdáig minden nap lesz 11 órakor Királyi Játéktér a Mátyás-emlékműnél, a Táncházban Királyi Gyermekjátszó 16 órától, majd 17 órától térzene ismét a Mátyás-emlékműnél, aztán 18 órától napi gálaműsor a Zichy színpadon, majd zárásként 21.30-kor kezdődnek a folkestek a Táncházban. E helyszíneken és programokon jellemzően más-más együttesek lépnek föl, akik így egyenként is be tudják mutatni táncaikat, zenéiket, sőt gasztronómiai jellegzetességeiket is.

A Fehérvári Gyermek Néptáncgála a Népművészeti Fesztivált zárta le. Ezután kezdődött a nemzetközi fesztivál 
Fotó: Koppán Viktor

Csütörtökön már csak a záró felvonulás és a gálaműsor szerepel a programban. A nemzetközi résztvevők 18.30-kor indulnak majd egy belvárosi körre a Táncháztól, a fellépés pedig 20 órakor kezdődik. Addig azonban lássuk, mit tartogat a hétfő a műsor szerint! A Királyi Játéktéren 11 órakor Grúzia és Mallorca látható. A gyermekjátszóban, 16 órakor Szibéria, Finnország, Bosznia-Hercegovina csoportja szórakoztatja a kicsiket és nagyokat.

A 17 órai térzenén Mallorca és Szibéria muzsikájával lehet ismerkedni. A 18 órakor kezdődő táncműsorban Finnország, Kína, Szibéria, Bosznia-Hercegovina, a Táncolkodó Táncegyüttes, az Ikarus Senior Táncegyüttes szerepel. A Táncházi folkesten Grúzia, Mallorca, Törökország mutatkozik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!