Kultúra

2017.07.19. 15:20

Nem csak a könnyed kell – mit olvasunk nyáron?

Van, aki nyárra időzíti az év közben elmaradt könyvek olvasását, másnak szinte az egész év olvasással telik.

Bokros Judit

A nyár a nagy olvasások időszaka lehet - persze, ez szabadidőtől és érdeklődéstől is függ. Az iskolásoknak a legkönnyebb, hiszen nekik még tényleg nyári szünet a nyári szünet, tehát van bő két hónapjuk arra, hogy többet olvassanak, mint év közben. S ilyenkor a kötelezők mellett jöhetnek az egyéb művek is. Náluk még mindez - többnyire - valóban csak hajlandóság és érdeklődés kérdése.

A felnőtteknél már komoly tényező a szabadidő, illetve annak hiánya. A nyár ugyan - elvileg - a szabadságok időszaka, sokan vannak azonban, akik ilyenkor sem tudnak eleget pihenni. Így pedig olvasásra sem tudnak több időt szánni, hiába szeretnének.

Benéztünk azért az egyik fehérvári könyvesboltba, méghozzá a Fő utcaiba, hogy a nyári forgalomról és arról érdeklődjünk, mit keresnek ilyenkor az olvasók? Köntös Attila üzletvezetőtől megtudtuk: nyáron nem tapasztal különösebb változást az év más időszakaihoz képest. Igaz, azt észrevették munkatársaival, hogy a krimik és a könnyedebb ponyvaregények jobban fogynak.

Az is jellemző, hogy több család tér be nézelődni, talán a szülők szabadságának is köszönhetően. Tipikusan ilyenkor keresik a kötelező és ajánlott olvasmányokat, például a Tüskevárt, A Pál utcai fiúkat vagy az újdonságot, a Ruminit. Aztán még mindig népszerű a Harry Potter és az Egy ropi naplója sorozat is.

Köntös Attila például Rejtő Jenő Elveszett naplóját is tervezi olvasni a nyáron

Köntös Attila érdekességként elmesélte:  egy hölgy kifejezetten a nyárra készülve vásárolta meg Jonathan Franzen több száz oldalas regényét - ez is ritka manapság. S az is meglepő volt, hogy a könyvhét után sokan keresték náluk a Hegymenet című könyvet, amely sem terjedelmében, sem témájában nem tűnik könnyed olvasmánynak, alcíme ugyanis: Társadalmi és politikai kihívások Magyarországon.

Többen náluk szerezték be továbbá a nemrég elhunyt Jókai Anna utolsó könyvét. Tehát nem feltétlenül igaz, hogy nyáron csak könnyed témára vágyik az olvasó. Az üzletvezető azt is megosztotta velünk: ő leginkább Rejtő Jenő-művekbe feledkezik majd bele a nyáron.

Závodszky Noémi színésznőt is megkérdeztük olvasmányélményeiről. Mint megtudtuk: legutóbb Vaktor Orsolya Kristályfény misszió című spirituális regényét olvasta, amely nagy hatást tett rá, sokat lehet belőle tanulni – fogalmazott. A nyár sok munkával telik számára, de azért több könyv elolvasását tervezi.

Az év nagy része elsősorban a szövegtanulásé, így akkor kevesebb idő jut a vágyott művekre. Éppen ezért rengeteg könyv vár arra, hogy elolvassa - tette hozzá a művésznő. Például, barátnője, Fejős Éva író időről időre megajándékozza friss köteteivel, ezek tehát mindig szerepelnek az olvasmánylistán.

Van, akinek az irodalom, az olvasás nem csupán kikapcsolódás, hanem munka is. Bakonyi István író, irodalomtörténész például két könyvön is dolgozik a nyáron. Petőcz Andrásról és Péntek Imréről ír, így az ő szerzeményeiket olvassa. Egy másik feladat kapcsán pedig Csoóri-, Püski- és Csanádi-szövegekben mélyül el. Neki azonban mindez kikapcsolódást is jelent - jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!