Kultúra

2016.07.28. 13:05

Nyisztor Ilona és tanítványai ötödször jártak és léptek föl nálunk

Székesfehérvár - A magyar nyelv és a hagyományaik megőrzése mellett elkötelezett pusztinai fiatalok adtak szép műsort a Városházán.

Bokros Judit

A Magyar Örökség- és Európai Polgár-díjas csángó magyar népdalénekes, Nyisztor Ilona és tanítványai ötödik alkalommal vendégeskedtek nálunk. Ilyenkor - meghívásra - eltöltenek egy hetet a fehérvári önkormányzat velencei gyermek-és ifjúsági táborában, de ellátogatnak a fehérvári, Bregyó-közi napközis táborba is. A program idén is hasonlóan zajlott, zajlik: Székesfehérvárra szerdán jöttek a moldvai kis faluból, Pusztinából érkezett csángó magyarok. A táborban résztvevő gyerekeknek megmutatták énekeiket, táncaikat, majd délután misén vettek részt, végül pedig műsort adtak a Városházán. Ez előtt kérdeztük a készülődés hevében is nyugalmat sugárzó Nyisztor Ilonát, aki a maguk archaikus magyar nyelvén elmondta: nagyon örvendenek annak, hogy minden évben jöhetnek Velencére, Fehérvárra. Egyre többet tanulnak, látnak, egyre több barátot szereznek. A kapcsolat a helyiekkel egyre szorosabb, ami abból is érzékelhető, hogy a fehérvári kézművesek Pusztinában tartanak foglalkozásokat az ottani gyerekeknek egy tábor keretében. Idén pedig már utazási iroda is küldött csoportot a kis csángó faluba.

Balról Nyisztor Ilona, aki biztató szavakkal, tekintettel szólította ki tanítványait a szereplésre

Azt is megtudtuk: a gyerekeknek a jó tanulmányi eredményért, a versenyeken elért helyezésért járó jutalom a magyarországi utazás. Idén tizennyolcan jöttek, s Nyisztor Ilonán kívül helyi hagyományőrzők és egy tanítónő is érkezett velük.

Utóbbi Mátyás Mónika, aki az egri főiskola ének-zene szakán végzett, majd visszatért tanítani Pusztinába, a Magyar Házba. A városházi műsorban a tanítónő is szólt néhány szót a magyar oktatásról, s a keresztszülő programról, amelynek felelőse.

A pusztinai fiatalok énekeltek, szavaltak, mesét mondtak. Fotó: Simon Erika

Mátyás Mónika felelevenítette a magyar oktatás kezdeteit, megemlítve: a program iskolán kívül, a '90-es években kezdett beindulni. A 2000-es évektől a Magyar Házban tartanak délutáni foglalkozásokat, ahol a nyelvet, a hagyományokat tanítják a gyerekeknek. Jelenleg 28 moldvai faluban folyik magyar oktatás, és már a 4-5 éves óvodásokkal is foglalkoznak. Fontos ez, hiszen ma sok szülő románul beszél otthon a gyermekével - mondta el a tanítónő, aki hozzátette: az elmúlt 14 évben kiderült, hogy a fiatalok is szívesen kapcsolódnak be a programba. Ők pedig úgy érzik, mára senkit nem zavar a magyar oktatás, a román kollégák is elfogadták.

A szerda esti hagyományőrző műsor bizonyította: Nyisztor Ilona és tanítványai, segítői elkötelezett munkája nem hiábavaló. A szemet gyönyörködtető népviseletet a fülledt meleg ellenére is büszkén viselő gyerekek bátran álltak ki a közönség elé. Énekeltek külön és együtt is, mondtak mesét, szavaltak szép magyar nyelvükön, egyenként bemutatkozva. Volt, aki furulyázott, dobolt is, lelkesen, szívhez szólóan - amilyen az estjük volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!