Kultúra

2016.12.09. 21:45

Olga, Mása és Irina a kifutón

Ahogy arról már színházi recenziónkban beszámoltunk, igen izgalmas előadás született a székesfehérvári teátrumban Csehov Három nővér című darabjából.

FMH-összeállítás

A produkció egyik különlegessége, hogy Szikora János rendező ismét Zoób Kati divattervezőt kérte fel a jelmezek megálmodására. A premieren pedig megállapíthattuk: lélegzetelállító kosztümök születtek.

A napokban a Vörösmarty Színház jelmezbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartott a 3N, avagy Csehov Három nővér című produkciója kapcsán Budapesten, a Kati Zoób Divatház Szalonjában. A műhelytitkokba beavató eseményen nem csupán a jelmezkölteményekről tudtunk meg izgalmas információkat, hanem az előadás egy-egy pillanatát is felelevenítették a színészek.

Zoób Kati a Csebutikint megformáló Gáspár Sándorral és a Versinyint alakító Sághy Tamással a különleges bemutatón. A tervező arról is beszélt, hogy Olga, Mása, Irina ruhái felidézik azokat a katonai rekvizitumokat, amelyek között ők - a katonatiszt lányaiként - fölnevelkedtek. (Fotó: Horváth Renáta)

A multimédiás bemutatón a házigazda, Zoób Kati arról mesélt, számára izgalmas kilépni az alkotás magányából, és befogadni egy drámai mű teljes valóját, a rendező gondolatait, kéréseit, a színészek személyiségét. Örömmel tölti el, amikor az alkotói gondolatok összeforrnak, és olyan csodálatos produkció születik, mint a székesfehérvári Három nővér, Szikora János rendezésében.

- Olga, Mása, Irina jelmezei a katonatiszt lányait is jellemzik. Ruháik felidézik azokat a katonai rekvizitumokat, amelyek között fölnevelkedtek. Egy kicsit maguk is katonákká váltak - olyan lánglelkű katonákká, akik szép életet akarnak élni. Mindegyikük nagyon erős egyéniség: Irina az érintetlen fiatalságával a korszerű nőt fogalmazza meg, aki dolgozni akar. Ugyanilyen érdekes a kicsit szigorú, nagy tudású és tudásvágyú Olga. Ellenpontjuk Mása, akinek az életében már beköszöntött a szerelem, de ez az erős érzelem már elmúlt... Én egy kicsit továbbgondoltam a sorsukat, én magam előtt látom őket későbbi korszakaikban, és hiszem, hogy ezek a lányok végül megtalálták a boldogságot - mondta Zoób Kati a különleges jelmezbemutatón.

Mása szerepében Tóth Ildikó és az Olgát alakító Kiss Diána Magdolna Fotó: Igari Balázs

A Vörösmarty Színház igazgatója, a produkció rendezője, Szikora János arról mesélt: több mint tíz év szakmai múlt köti össze Zoób Katival. Egy montázsvideó segítségével fel is idézték a közös munkákat, megnézhettük az említett produkciók - Az eltűnt idő nyomában, a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok, Az árnyék nélküli asszony, A rajongók és a Három nővér - jellegzetes pillanatait. Mindegyik nagy, összegző mű, nem véletlen, hogy ezek a munkák kapcsolják össze Zoób Katival. Minden egyes produkcióban a szelleminek és az érzékinek különös szintézisét tudták megalkotni. A Három nővér címéhez a 3N jelölés társul: az N a halmazelméletben a természetes számok halmazát jelöli. Ebben az előadásban ez a halmaz azon alakok összessége, akiket egy-egy személy betöltött élete során. A fehérvári előadás azzal a gondolattal játszik, hogy a történet szerint négy esztendő leforgása alatt mivé válnak a szárnyaló lelkű, reményteli szereplők - mondta el Szikora János.

A színészek, a Mását alakító Tóth Ildikó és fiatal énje, Szász Júlia, az Olgát megformáló Kiss Diána Magdolna és fiatal énje, Cseke Lilla Csenge, az Irinát játszó Törőcsik Franciska és fiatal énje, Szász Júlia; az Andrejt alakító Szurcsik Ádám és fiatal énje, Börcsök Olivér, továbbá a Versinyint játszó Sághy Tamás és a Csebutikint megformáló Gáspár Sándor vonultak végig a kifutón, miközben Zoób Kati mesélt a jelmezek születésének műhelytitkairól.

A színészek megjelenítették az előadás egy-egy fontos pillanatát, azokat, amikor az idős és fiatal én egyszerre van a színen, és a figura fiatal énje szembesül azzal, mivé válik később, vagy az idős tekint vissza, milyen is volt fiatalon, amikor még telve volt reményekkel...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!