Kultúra

2017.07.17. 16:41

Sivatagi rózsa is van az öreghegyi csodakertben

Szöllősiné Irén varázskertjéről már nem először írunk – valahogy minden tavasszal-nyáron muszáj elmenni egyszer gyönyörködni a színpompás virágkollekcióban. És most szinte napról-napra nyílik valami az öreghegyi portán...

Kocsis Noémi

Szöllősiné Irénék portáján minden négyzetcentimétert igyekeztek kitölteni zöldnövénnyel. Hátul a házastársak mindegyikének van egy kis üvegháza, foglalkoznak palántákkal is, középtájt helyezkedik el a nem túl nagy, de okos ültetéssel minden igényt kielégítő konyhakert, a ház mellett-előtt-mögött és a házon pedig a paletta megannyi színében nyílik a rengeteg virágos növény. A kapucsengőt befoglaló oszlopokon mindjárt két nagy cserép muskátli, de a kocsibejárót is körbefogja jó néhány egyed, mások a házra futnak fel, s megszámlálhatatlan cseréppel van körbebástyázva maga az épület. A múlt hét eleji vihar leverte a már majdnem beérett narancsokat a háziasszonnyal megegyező magasságú fáról, kicsit megtépázta a magasra nőtt különlegességeket, felborogatott ezt-azt, de szerencsére nagyobb pusztítást nem tudott itt csinálni. Néhány nap múlva pedig sorban virágpompát kezdtek ontani a sok csapadékkal megörvendeztetett növénykülönlegességek.

– Ez itt plumbágó, azaz ólomvirág, ez a rózsaszín jakobina, de van itt argentin pillangófa, meg ugandai kék, majd ezután kezdi hozni a gyönyörű virágait – kalauzol a háziasszony az öreghegyi dzsungelben. A szárazréti kertbarátok egyesületének aktív vezetőségi tagjaként és régi, tapasztalt termesztőként Irén általában a különlegességekre vadászik, ismerőseit sokszor kéri meg, hogy ha külföldön járnak és valami ritkaságot látnak a közterületen, hozzanak neki pár magot. Saját utazásai során ő is így tesz, de hazai leárazásokat, akciókat sem hagy ki, termőföldet pedig szerinte az interneten érdemes rendelni. A praktikákat pedig hozza az élet és a tapasztalat, vagy az elkötelezett kertbarátok egymás között csereberélik. Az előkertben, árnyékosabb helyen is gazdagon burjánzó növényeket Irén például évente háromszor a fehérvári rózsaligeti savanyúvízzel locsolja, hogy a természet adta vasas víz értékes tápanyaggal gazdagíthassa a talajt. Az itt növekvő zöldek meg is hálálják (az ötletet amúgy a városban előszeretettel alkalmazzák a hobbikertészek, érdemes kipróbálni, akár a balkonon nevelt növényekkel is!)

Felsorolni nagyon nehéz lenne e kert növényvilágát: hibiszkuszok, mirtuszok, kidobásból mentett cikászpálma, imafüzérfa, páfrányfák, jázminok, baobabfa, agavék és számos egzotikus cserje várja az esti esővizes locsolást. A háziasszony minden évben 500-600 cserép növényt ültet át és mindig nevel valami újdonságot. Most például 35 tő sivatagi rózsát...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!