Kultúra

2017.06.27. 12:49

Örömtánc Válban - Határon inneni és túli táncosok vigadtak

Évek óta hagyomány, s mindig jobban sikerül. A Váli Út Hagyományőrző Egyesület a nyári néptánctábort örömtánc gálaesttel zárja. A házigazda táncosok felvidéki és erdélyi néptáncosokkal vigadtak.

Zsohár Melinda

Szent Ivánkor a leghosszabb napot a legrövidebb varázslatos éjszaka követi június 23-áról 24-ére virradóan. Válban néptáncgálával toldották meg az idén ezt a szombatot, a héten néptánctáborban lévők szereplésével. A helybéli Vox Váli együttest széles korosztály alkotta meg, s minden szereplésük azt tükrözi: fiatalok és idősek nagyszerűen kiegészítik egymást. A néptánctáborban is ők muzsikálnak, énekelnek, táncolnak a váli és a vendég csoportokkal, amelyek az erdélyi Balánbányáról és a felvidéki Farnadról érkeztek.

A táborzáró gálaműsor a szakértők szerint is rendkívül magas színvonalú volt. Igényes, eredeti népviseletek, autentikus népzene és kiváló koreográfiák adták az alapot a tehetséges és lelkes fiatalok (és érettebb korúak) fergeteges produkcióihoz. A legfiatalabbak, a martonvásári művészeti iskola Czifra csapata kezdte – a környékből verbuválódnak gyerekek a kisvárosi intézménybe, így váliak is. Az egyik határon túli vendég, a rangos és szülőföldjén elismert 21 éves Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes a felvidéki Farnadról érkezett. Követték őket a váli Villő Néptánccsoport és a Válinka szenior néptáncosai – közöttük is többen több településről csatlakoznak a hagyományőrző közösségekhez. Nagy sikert aratott a már hagyományosan itt vendégeskedő Páva-díjas Ördögborda együttese az erdélyi Balánbányáról. Mezőségi, moldvai, magyarpalatkai, mezőföldi, kalotaszegi, vajdaszentiványi, bukovinai, marossárpataki, méhkeréki és válaszúti táncokat láthatott a közönség a fellépőktől.

A rendezvényt több napos néptánctábor előzte meg, természetesen minden este hajnalig tartó táncházzal. Szombaton az egymás között csak "parasztolimpiának" nevezett vetélkedőben is megmérettek a küzdeni vágyók, amelynek egyik leglátványosabb eleme a szalmabálán állva való csizmadobálás volt. E nyári találkozók olyan érzelmi összekovácsoló erővel bírnak az anyaországiak és az elcsatolt országrészekből érkezettek között, ami a százéves szétszakítottságot lerombolni látszik – legalább e néhány varázsos napra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!