Kultúra

2017.05.21. 13:50

Székfoglaló a színházban - Kihirdették a fehérvári teátrum 2017-18-as évadának bemutatóit

Székesfehérvár - Több lesz a zenés, szórakoztató darab, markánsabban jelennek meg kortárs szerzők művei, változik a Pelikán Kamaraszínház arculata.

Szabó Zoltán

Csak néhány azok közül az elképzelések közül, amelyeket évadhirdető tájékoztatón jelentett be a színház vezetése. Szikora János igazgató hangsúlyozta, hogy nem csupán a 2017-18-as évad terveiről beszélnek, hiszen az egyben egy új ötéves művészeti ciklus nyitánya is. Ezért is lesz a következő időszak szlogenje a Székfoglaló. A korábbi évektől eltérően több lesz a népszerű, zenés szórakoztató darab és a kortárs szerzők művei is markánsabban jelennek meg.

A Pelikán Kamaraszínház repertoárjával elsősorban a fiatalokat próbálják megcélozni, és az lesz a helyszíne a kísérletezőbb, esetenként provokatív, alternatív előadásoknak is. Újdonság a tájrepertoár is, a fehérvári teátrum a régióra koncentrál. A következő hetekben, hónapokban mérik fel a kisebb településeken azokat a játszóhelyeket, ahova előadásokat vihetnek majd.

A tájékoztatón Szikora mellett ott volt Bagó Bertalan művészeti vezető, Hargitai Iván prózai tagozatvezető Horváth Csaba tánctagozatvezető és két rendező, akik az évadban egy-egy darabot állítanak majd színpadra. Kovács D. Dániel, aki a Leonce és Lénát, illetve Widder Kristóf, aki A hülyéje című bohózatot rendezi. A nagyszínpadon hat bemutató lesz.

 

Sorrendben az első premier Dés László - Geszti Péter - Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk című zenés játéka lesz Keszég László rendezésében. Utána Georges Feydeau A hülyéje című bohózata következik. Widder Kristóf elmondta, hogy a darabot a nyári színházban mutatják be először. Fergeteges komédia, elképesztő nyelvi humorral, már-már az abszurdba hajló fordulatokkal. Tolcsvay László - Müller Péter - Müller Péter Sziámi: Isten pénze című musicalét Hargitai Iván állítja színpadra, és a Veszprémi Petőfi Színházzal koprodukcióban készül. A darab Charles Dickens: Karácsonyi ének című regényének átirata.

Szabó Magda Régimódi történet című kitűnő, népszerű családtörténetét Tasnádi Csaba, Bertolt Brecht Jóembert keresünk című zenés színművét Bagó Bertalan rendezi. Elhangzott, hogy hosszú kihagyás után ebben a darabban áll ismét színpadra Cserhalmi György, aki a próbákra és a premierre remélhetőleg felgyógyul gerincbetegségéből.

Murakami Haruki világhírű japán író Kafka a tengerparton című pompás mágikus regényét Szikora János állítja színpadra. A Pelikán Kamaraszínházban George Büchner Leonce és Léna című darabja különleges előadás lesz. Kovács D. Dániel elmondta, hogy nagy örömmel fogadta a felkérést az őrült mélységekkel teli szerelmi történet rendezésére.

Emellett a Pelikán repertoárján szerepel A kerek kő interaktív színházi játék, Kozáry Ferenc színművész Erdőmuzsika című beavató színházi előadása, Kricsár Kamill színművész Mese a Látóhegyről című zenés kalandja is.

A Kozák András Stúdióban látható a Kartonpapa című darab, amelyet Tasnádi István a társulat számára írt. Az abszurd szatírát Hargitai Iván rendezi. Jon Fosse Halál Thébában című műve Sophokles drámatrilógiájának „sűrítménye”, Horváth Csaba viszi színre. Line Knutzon Közeleg az idő című komédiáját pedig Szabó K. István állítja színpadra.

A tájékoztatón Szikora János bejelentette, hogy a társulathoz szerződik Pálya Pompónia. akit a Szutyokban és a Figaro házasságában is láthattak a nézők.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!