Kultúra

2015.03.17. 19:38

Petőfi Sándor műve a Vörösmarty Színházban

Székesfehérvár – Lehetetlen vállalkozás, mégis megvan a maga bája, érdekessége és értéke. Bojtárból tündérkirály címmel kedden mutatták be tizenegy iskola közös produkcióját, Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményének színpadi változatát.

Gábor Gina

Ahány iskola, annyiféle stílus, értelmezés. És mégis, láthatóan a diákok nagy kedvvel vetették bele magukat a János vitéz elemzésébe, tolmácsolásába, színpadra állításába – ez derült ki kedden a Vörösmarty Színházban rendezett gálán. Sokféle ötletet, izgalmas, jópofa, kedves vagy éppen különös megoldást láttunk. Minden iskola a saját ízlése, elképzelése alapján állította színpadra azokat az énekeket, amelyeket a sorsolás jóvoltából kapott. A pedagógusok munkáját a Vörösmarty Színház mentorokkal segítette, no és persze kölcsönözhettek jelmezeket, kellékeket is a produkcióhoz.

A Vörösmarty Színház már korábban is indított a diákoknak hasonló komplex, a színházi nevelést szolgáló programot, hiszen néhány éve hasonlóképpen iskolai csoportok mutatták be az „Ádámok és Évák" produkciót Madách Imre Az ember tragédiája című művéből. Talán a János vitéz esetében még nehezebb dolguk volt, hiszen szükség volt az elbeszélő költemény dramatizálására is. Így születtek meg az iskolák 8-10 perces produkciói. Csak a hétfői főpróbán derült ki, hogy melyik csapat, hogyan álmodta színpadra a maga feladatát. A pedagógusok munkáját a teátrum mentorokkal is segítette. A vállalkozásban részt vett a fehérvári Arany iskola, a Vízivárosi iskola, a Vasvári gimnázium, az Árpád szakképző, a Széchenyi műszaki középiskola, a Tóparti gimnázium, a Teleki gimnázium és általános iskola, a II. Rákóczi Ferenc iskola, a Comenius iskola és a pusztaszabolcsi Szabolcs vezér gimnázium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!