Kultúra

2016.06.13. 20:00

Piszkos kézzel, tiszta fejjel

Székesfehérvár - A diákok a vizsgaidőszak miatt nem lehettek jelen a megnyitón, de munkáik árulkodnak arról, hogyan próbálja megújítani a képzését az egyetem.

Gábor Gina

A Köfém Művelődési Ház évről évre bemutatja, hol tartanak a dizájnerek, miféle tárgyakat terveznek, készítenek a fiatal iparművészek. Elvégre éppen ez a Kortárs művészeti fesztivál feladata: a friss szemléletet, a kortárs gondolkodásmódot, kifejezőeszközöket felvonultatva láttatni az újdonságokat.

Az idén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tárgyalkotó tanszékét hívták meg, hogy megismerhessük azokat a munkákat, amelyeket hallgatóik készítettek. A tárgyalkotó tanszék is viszonylag újkeletű: azért jött létre, hogy integrálja a fémművesség, a kerámiatervezés és az üvegtervezés területeit, emellett pedig újfajta anyagokkal, tárgyalkotási módszerekkel is kísérletezznek - tudtuk meg a tanszék vezetőjétől, Lipóczki Ákos egyetemi docenstől.

Mottójuk: Piszkos kéz, tiszta fej - hiszen dolgoznak az anyagokkal, de tervezőmunkát is végeznek. A tárlaton minden évfolyamról, valamennyi témából láthattunk munkákat. Az alapképzésen akad például stúdium, amelyen egyetlen anyagból készítenek ékszert a hallgatók. Ehhez ki kell választani azt a testrészt is, amelyre az ékszert szánják. Így született Zalavári Fruzsina karkötője, amelyet az afrikai törzsek ékszerei inspiráltak. Nagyon szellemes a mesterképzésre járó Kiskéry Dániel 3D nyomtatással létrejött Lego-ékszere, amelynek fejlesztéséről a híres céggel is tárgyalnak. Jópofa az a lapékszer, ami az elsőéves fémművesek testrehangolás stúdiumán készült: Sógor Sarolt geometrikus formájú, kékre eloxált hajtűi a kifutók modelljein, messziről is jól mutatnak.

Karakteres Maróti Viki kerámia madáretetője, és nagyszerű Kovács Máté szociális érzékenységről árulkodó Chance készlete, ami azoknak a látássérülteknek készült, akik felnőttként vesztették el látásukat, és még fényt, árnyékot érzékelnek. A porcelán edények a kialakításukkal segítik a használójukat.

Különleges Sáfrán Anett Bangka köztéri tálcája: ez a munka megmutatja, miféle eredményhez vezetnek az anyagkísérletek. Az ifjú alkotó elérte, hogy a harisnyába öntött betonból végül puha, dimbes-dombos plasztikák jöjjenek létre. Sáfrán Anett a kísérletet továbbfejlesztve diplomamunkaként játékos köztéri bútorokat tervez - méghozzá frivol rózsaszínből!

Izgalmas az a hangulatos janga lámpa, aminek tervezője Mikola Eszter: a mozgatható faelemek segítségével szabályozhatjuk a fény erősségét. A food design témaköréhez kapcsolódik Herter Kata Balaton tálja, ami formájával a tavat idézi, és halevésre szolgál. Nagyon szép Varga Gyöngyvér diplomamunkája: egy díjtervezési feladat a slam poetry bajnokság számára. Az üvegdíjat a képregények szövegbuborékai inspirálták. Kivételes Ábel Tamás színtelen és rubinvörös üvegből felépülő látványos, egyéni plasztikája.

Pályaválasztásra készülő, művészettel is kacérkodó diákoknak is bátran ajánljuk a tárlatot!





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!