Kultúra

2015.07.17. 17:58

Platóni testek a lombok alatt - Geometrikus szimbólumokat álmodtak Móron

Mór - A móri Public Art a köztéri művészetek napja: a felújított Szent István park immár harmadszor ad otthont a különleges installációknak.

Buthy Lilla

Grandiózus installációkat, csalogató kártyalapokat, melyekkel a friss házasok is fotózkodnak, és a móri sütemény, a nuss stangl felnagyított, szabadtéri változatát is felfedezhetjük a parkban. Nyolc alkotó, barát dolgozik a köztéri alkotásokon. A móri Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány már több mint húsz éve szervez hazai és nemzetközi művésztelepeket, de ez eddig mindig bent zajlott az alapítvány udvarán, műhelyeiben. Alkotóként egy parkban gondolkodni persze egészen más, mint egy falakkal körülvett kiállítótérre koncentrálni. Tegnap egy váratlanul érkező, de annál intenzívebb nyári eső előzött meg minket Móron, amikor terepszemlére indultunk. Varga Gábor Farkas grafikusművész épp a papírból készült munkáját takargatta fóliával. Még időben érkezett.

- Papírhengereket építettem be, papírkivágásos technikával, különböző jelenetekkel. Figurák bolyonganak a különféle papír rétegek között. Ha belekukkantotok, láthatjátok mutatja be alkotását Varga Gábor Farkas.

Az alkotók: Pintér Balázs, Rohonci István, Mosberger Róbert, Varga Gábor Farkas, Restyánszki Attila és Kelemen Marián Éva- Nyolc alkotó, barát dolgozik a köztéri alkotásokon, de a képünkről Tóth Adrienn és Kereszty Soma hiányzik.

A szervező Mosberger Róbert szerint a Public Art egyik legnagyobb erénye, hogy kapcsolatba kerül a művészet és az alkotófolyamat az utca emberével. Így kommunikálnak a munkák az emberekkel.

- Nagyon izgalmas ezt a ligetes, árnyas helyszínt műalkotásokkal betölteni. Itt nagyobb munkák is elférnek, lehet nagyobb mértékben gondolkodni. Egymás mellett, egymást segítve tudunk alkotni - mondja Mosberger Róbert grafikus, fotográfus, képzőművész.

Hozzáteszi: Idén van egy fő vonulat, melyet Platón filozófiája ihletett: négy nagy installációt készítettünk, mely a tűz, a víz, a levegő és a föld geometrikus szimbólumaként jelenik meg.

Varga Gábor Farkas grafikus papírból készített köztéri alkotást. Fotó: Koppán Viktor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!