Kultúra

2017.05.30. 15:15

Pokol a Paradicsomban: Alien Covenant kritika

Walter versus David. Ki lesz a hunyó, vagy inkább teremtő, kinek mi jár abban a szintetikus agyában?

Szabó Zoltán

Megérkezett hát a magyar mozikba is az Alien-franchise legújabb darabja. A Covenant alcímet viseli, amely annak az űrhajónak a neve, amely telepeseket szállítana a vágyott, és előre feltérképezett szép új világba. Rendezője nem más, mint Ridley Scott, a kultikussá vált sorozat szülőatyja, akinek a nevéhez az első, kultikussá vált film (Idióta magyar címe Nyolcadik utas: A Halál) és a korábbi, Prometheus című "epizód" fűződik. S itt álljunk meg egy szóra. A Prometheusszal új, érdekes szálat vitt a történetbe Scott, s noha a forgatókönyv tele volt logikai bakikkal, vártuk a folytatást, hogy megtudjuk: miért utálnak bennünket a Teremtők, és végül mi lesz a sorsuk-sorsunk?

A fanatikus Alien-hívők azonban nem erre voltak kíváncsiak, ők több "szörnyet", xenomorphot, több halált akartak látni, a stúdió és a rendező pedig végül engedett nekik. Scott persze a maga módján tette ezt: csinált egy pimasz, vérprofi, hideg és... tulajdonképpen kiszámítható filmet. Összegyúrta az Alien-sorozat első két részének és a Prometheusnak bizonyos elemeit, és a nézők elé dobta: nesze nektek, ezt akartátok?

A film egyik, az orvosi szobában játszódó feszült jelenete, a szörny kibújni készül Fotó: outnow

A Covenant űrhajó hibernált utasaival halad célja felé az űrben. Fognak egy titokzatos jelet, egy másik bolygóról. Paradicsominak tűnik a hely, aztán persze kiderül, hogy maga a pokol. Az űrhajósok pedig felveszik a harcot a szaporodó lényekkel, ám a harc kilátástalannak tűnik.

Egyetlen lakója van a bolygónak, David, a szintetikus teremtmény, aki összetalálkozik az űrhajón érkezett hasonmásával, Walterrel. Mindkét figurát a kitűnő színész, Michael Fassbender alakítja, és az ő jelenetei hoznak némi újdonságot a történetbe, noha az irodalmi utalgatások meglehetősen erőltetettnek tűnnek. Félreértés ne essék!

Az Alien Covenant nem rossz film: látványvilága elképesztő, zenéje jó, a 80 éves Scott mindent tud a rendezésről. Más kérdés, hogy az ő esetében ez a minimum, csakhogy éppen miatta többre vágynánk, mint többször látott panelek - igaz, pompásan kivitelezett - ismételgetését. Az átlagnál ezúttal több vérrel és belsőséggel. Még a színészek sem rosszak, az obligát hősnő, Daniels például ugyan nem egy Ripley, Katherine Waterston ennek ellenére nem teljesít rosszul.

David (Michael Fassbender játssza), a szintetikus teremtmény

Az Alien Covenant tehát egy jól megcsinált, nézhető film, de meglehetősen hidegen hagy, és nem csábít az újranézésre. Valamit kellene kezdeni egyébként az Alien-történettel. Vagy most abbahagyni az egészet, vagy valami újat, merészet kitalálni. Utóbbi tűnik a nehezebbnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!