Kultúra

2009.07.03. 02:29

Prima Primissima: sok jelölt

Budapest - Minden eddiginél több jelölés érkezett idén a Prima Primissima Díjra: a kuratórium 431 jelölt közül választotta ki az elismerésre esélyes 30 művészt, tudóst, sportolót.

Szabó Zoltán

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának vezetője elmondta: a díjra évről évre egyre több jelölés érkezik. Csányi szerint a választás nem volt könnyű, mert talán soha nem volt olyan kiegyensúlyozott a szavazás, mint ebben az évben. A társadalmi tanácsadó testületből a szokásos évi rotáció keretében kivált Bálint András színművész, Sárközy Tamás jogász, Schwajda György színházigazgató és Vince Mátyás, az MTI Zrt. elnöke, helyükre Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt, Kádár Béla akadémikust, valamint Lukács Sándor színművészt, Novák Ferenc koreográfust és Bánki András újságírót, korábbi Prima Primissima-díjazottakat kérték fel. A 2003-ban Demján Sándor üzletember és a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöksége által alapított díjat a hagyományoknak megfelelően idén is tíz kategóriában adják át. A kategóriánként három-három jelölt mindegyike már primának számít, közülük kerül ki egy-egy Prima Primissima.

A nemrég nyilvánosságra hozott listán a magyar irodalom kategóriában Ágh István költő, író, műfordító, Fejes Endre író és Lator László költő, műfordító, esztéta szerepel. A színház- és filmművészet kategóriában Bálint András színművész, színházigazgató, Haumann Péter színművész, rendező, valamint Psota Irén színművész kapott helyet. A magyar képzőművészet kategóriába Bencsik István szobrászművész, Földi Péter és Keserű Ilona festőművészek kerültek be. A magyar tudomány kategória primái: Kellermayer Miklós orvos, sejtkutató, Kopp Mária orvos, pszichológus és Ranschburg Jenő pszichológus. A magyar oktatás és köznevelés kategóriában Horn Péter akadémikus, egyetemi tanár, Kosztolányi Gyula iskolaigazgató és Sárközy Tamás jogász, egyetemi tanár szerepel a névsorban. A magyar építészet és építőművészet kategóriában Jankovics Tibor, Skardelli György és Zalaváry Lajos építészek kaptak jelölést. A magyar sajtó kategória primái között Fekete Gyula publicista, Lőcsei Gabriella újságíró, valamint Schaeffer Erzsébet író, publicista szerepel. A népművészet és közművelődés kategória jelöltjei Foltin Jolán koreográfus, rendező, táncpedagógus, a Nemzeti Táncszínház és Palya Bea előadóművész lettek. A zeneművészet kategóriában a Bartók Vonósnégyest, Kelen Péter operaénekest és ifjabb Sánta Ferenc hegedűművészt jelölték. A sport kategória Prima Primissimája Cseh László úszó, Görbicz Anita kézilabdázó és Grosics Gyula labdarúgó, az Aranycsapat kapusa közül kerül ki. A Prima Primissima Díjakat december 4-én, a magyar vállalkozók napja alkalmából rendezett gálaesten adják át. A tíz primissima 50 ezer euró, míg a primák 10 ezer euró díjazásban részesülnek. Kedvenc primájára idén is szavazhat a közönség. A legtöbb szavazatot kapott jelölt részesül majd a közönségdíjban és az azzal járó 50 ezer eurós elismerésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!