Kultúra

2017.07.29. 09:29

Küldetéses vétó - Protestantizmus és irodalom

Amikor irodalomról beszélünk, az irodalom egységéről szoktunk beszélni, tehát hogyha az anyanyelv az irodalom legfontosabb anyaga, akkor természetes, hogy szólunk erdélyi, felvidéki irodalomról, de egységes magyar irodalomról is, mint ahogy valljuk, hogy egy az Isten.

Bakonyi István

Nem akarom az irodalmat összekeverni Istennel, az egységet szeretném hangsúlyozni. Minden nemzeti irodalomnak megvannak azok a sajátosságai, amelyek elsősorban rá jellemzőek, és az is igaz, hogy a nemzeti irodalmon belül is különböző színek vannak. Ha végiggondoljuk azt, hogy a magyar költészetben, prózában, drámában kik azok, akik protestáns eredettel bírnak, akkor büszkék lehetünk arra, hogy nem akárkikről van szó. Például Balassi Bálint is ebbe a sorba tartozik a régmúlt időkből, s neki bizonyos énekszövegei benne vannak a református énekeskönyvben. Ki ne lenne büszke Csokonai Vitéz Mihályra vagy Kölcsey Ferencre, nemzeti imádságunk szerzőjére. Ide sorolom az evangélikus Petőfi Sándort is. A magyar költői nyelv leggazdagabb birtokosát, Arany Jánost is ide soroljuk, aki - és mások - a korábbi századokban vallották magukat protestáns gyökerű gondolkodónak.

És azt sem feledem, hogy Czine Mihály fantasztikus igehirdető-irodalomtörténész volt. Volt szerencsém ismerni őt, aki egyébként alapvető könyveket és tanulmányokat tett közzé a reformáció irodalmáról, a protestáns költőkről. A XX. században természetesen Ady az első, aki ebbe a sorba tartozik. Gyönyörű imádságai, vallomásai vannak ennek a viharos életű embernek. Németh Lászlónál egy sajátos protestantizmus-felfogásával állunk szemben. Hogy a közelmúlt és a jelen irodalmának néhány meghatározó alkotóját is megemlítsem, ide sorolom Csanádi Imrét, Csoóri Sándort, Kányádi Sándort, Sütő Andrást. Sütő több okból is érdekes a Kálvin életút megközelítése szempontjából, hiszen a Csillag a máglyán című drámája alapvetően ezzel a problematikával néz szembe.

Szűcs Attila: Narancsszüret. A mű az Új Magyar Képtár állandó kiállításán, a fehérvári Megyeház utcában látható Fotó: Molnár Artúr

Nagyon elgondolkoztató. Tisztességesen nézett szembe ezzel a problematikával, ami a Kálvin - Szervét viszonyt illeti, illetve nagyon pontosan mutatja be azt a kort. A prédikátor ősök hagyománya a kálvinista eredetű íróknál és költőknél talán meghatározó. A reformátusság életében a hagyománynak sajátos szerepe van - mintha egy kicsit erőteljesebb lenne a protestáns írók körében. A hagyományápolást, a hagyományébresztést a protestánsnak számító költők és írók még erőteljesebben bizonyítani tudják.Az előbb említettem Csanádi Imre nevét, aki különösképpen érdekes számunkra, hiszen évekkel ezelőtt jelent meg a munkásságáról szóló monográfia Alföldy Jenő tollából. Annak idején Fehérváron volt ennek a kötetnek a bemutatója. Sajnos, arról is kell szólnunk, hogy Csanádi Imre költészete egyelőre nincs benne az irodalmi köztudatban. Ez a kétkötetes monográfia helyére teszi ennek a fantasztikus költői életműnek nagyon sok vonását. Többek között megtaláljuk az Egy hajdani templomra című vers elemzését is benne. Szerintem ez egy tipikusan református vers. A küldetéses vétó, a dac figyelhető meg benne.

Hétköznapi nyelven vastagnyakúnak szoktak minket nevezni. Elég erőteljes szavakkal száll szembe a máshitűekkel. Csanádi nagyon nem szerette fiatalkorában az „aranyozott, fényes, bálványos-tömjénes palota-templomokat”. Számomra a kulcsmondat az, hogy „ország lappangott itt, mikor nem vala ország”. Gondolják csak meg, milyen súlyos mondandó ez! De hozhatunk más, megyénkhez kötődő példákat is. Például Bokros János könyveit. Vannak a költő verseiben olyan sorok, amelyek néha megdöbbenést keltenek, s vannak benne olyanok is, amelyek nagyon is evilágiak, profánok. Ha egy költő egy versciklust szentel ennek a témának, hogy „Kálvin pásztor nyája”, akkor az azonosság-keresése fontos. S ugye sokan ismerik a Fölépítjük a templomot című remeklését, amely Cserta Gábor megzenésítésében vált még ismertebbé. És folytathatnánk a sort a maiakkal. Saitos Lajossal, Káliz Sajtos Józseffel, Szegedi Kovács Györggyel vagy Simek Valériával. Valamennyien ezt a szellemiséget képviselik lírájukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!