Kultúra

2017.04.24. 13:10

Régi korok hagyományőrző fazekassága a sáregresi Oroszi testvérektől

Sárbogárd - A sáregresi műhely egyben bemutatóterem, gyermek- és felnőtt- csoportokat fogadnak, s az átutazó, betérő vendégekkel szívesen megosztják a korongozás fortélyait, a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatják ügyességüket.

V. Varga József

Az Oroszi testvérek a hagyományőrző fazekasság képviselői, akik folyamatosan keresik, kutatják az ősi módszereket, eszközöket, bővítik ismereteiket a régi korok fazekasságáról. Oroszi István és Oroszi Sándor kiállítását Kovács György, a Fejér Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatója nyitotta meg nemrégiben a művelődési központban. Közreműködött Viasz Zoltán népi hangszerkészítő, akinek furulyajátéka erdélyi népdalt, balladát foglalt keretbe.

Amint Kovács György kiemelte: a testvérek a hagyományos fazekas mesterség mellett szobrokat, kisplasztikákat is készítenek a jó minőségű mezőföldi agyagból. A mázas korsókat, kancsókat, fazekakat és tálakat közép-dunántúli, csákvári, Dél-Fejér megyei motívumok díszítik, színviláguk derűs napsütést idéz. A testvérpár az agyag kibányászásától a kész munka kiégetéséig mindent saját maga csinál.

Kovács György (b), Oroszi István és Oroszi Sándor Fotó: A szerző

A kisplasztikák és szobrok értékét kiemeli az a mély hitbéli meggyőződés, amellyel alkotóik készítik azokat. Istvántól és Sándortól megtudtuk: a fazekas munkákat, a kerámiákat hagyományos fatüzeléses, tipikusan római kétosztatú kemencében égetik ki. Jelenleg családi vállalkozásban tevékenykednek, immár tizenhét éve űzik mesterségüket, jelenleg Sáregresen élnek, dolgoznak. Az Oroszi fiúk édesanyjuktól, Borbola Juliannától örökölték a kézművesség szeretetét, s az ő útját követték.

Julianna a Zsolnay porcelánmanufaktúrában kezdte tanulmányait, mint porcelán-festő, majd elvégezte a kerámia szakot. Egyedülálló az Oroszi testvérek úgynevezett Magyar királyok-sorozata, amely ötvenhat magyar uralkodó mellszobrát vonultatja fel, Géza fejedelemtől egészen IV. Károlyig. Krisztus- és Szűz Mária-szobruk néhány angyal társaságában a sárbogárdi kiállításon is megcsodálható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!