Kultúra

2016.12.07. 21:30

Régi mesterségek, mai kézművesek

Székesfehérvár - A M-Art egyesület és a Művészetek Háza szervezésében 16. alkalommal nyílt meg a hagyományos évzáró nép- és iparművészeti tárlat szerdán a Fejér Megyei Művelődési Központban.

Gábor Gina

Az ősz elején meghirdetett nép- és iparművészeti pályázatra az idén 232 alkotással neveztek a Közép-dunántúli régióból, ebből a tárlaton a zsűri javaslata alapján közel 200 munka tekinthető meg. Az iparművészeti zsűri és a népművészeti zsűri színvonalasnak találta a beérkezett munkákat, az iparművészeti zsűri négy alkotónak még elismerést is adott.

Az iparművészeti zsűri szakértői dicséretben részesített négy alkotót: Lakatosné Fenes Mártát, aki egy vert csipkével díszített neszeszerrel pályázott, Radetzky Jenőné bútorfestőt, aki ötletes játékaival, szép betlehemével és angyalfigurájával nyerte el a zsűri elismerését. Megdicsérték Vincze Mátyás papírmerítőt, aki finom, míves képeslapokkal, valamint apró, akár a karácsonyfára díszként akasztható papírkönyvecskékkel jelentkezett a tárlaton. Valamint Sneider Tamásné szövőt, aki vászonszövéssel készült sálaival hívta fel magára a zsűri figyelmét. Az elismeréseket L. Simon László országgyűlési képviselő nyújtotta át, ő ajánlotta a közönség figyelmébe a kiállítást.

Arról beszélt, hogy nagyon szereti, szívesen gyűjti a csákvári fazekasmunkákat, olyannyira, hogy egy szép 19. századi darabra legutóbb Nyugat-Magyarországon alkudozott szenvedélyesen. Ám Csákváron járva azt tapasztalta, hogy a településen ma nem nagyon van, aki a jellegzetes csákvári fazekasmunkákat készítené és kínálná - például az arra járó turistáknak. Ezért fontos ez az évről évre adventkor megnyíló népművészeti és iparművészeti kiállítás. Egyfelől felhívja a figyelmet az értékekre, másfelől bemutatja azokat, akik szívesen foglalkoznak a régi mesterségekkel, a hagyományos vagy éppen a népi motívumkincsen alapuló, de már a mai igényekhez igazodó tárgyak létrehozásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!