Kultúra

2017.05.19. 07:15

Régi motívumok, mai ékszereken

Székesfehérvár - Miért kerül az ékszer a könyvtárba? Miért ne? Hiszen a híres regényekben is gyakorta fontos szerepet játszik egy-egy fülbevaló vagy éppen nyakék... Így tehát tehát a könyvtárban is bátran be lehet mutatni míves ékszereket.

Gábor Gina

A Széna téri könyvtárban a Kortárs Művészeti Fesztivál alkalmából Szebényi Hajnalka ékszereiből nyílt kiállítás. No és persze, a könyvtárosok ennek kapcsán azonnal megragadták az alkalmat, hogy olvasóikat játékos könyvtári rejtvény kitöltésére ösztökéljék. Efféle kérdésekre kellett választ adni: Tolkien A gyűrűk ura című regényében milyen betűkkel jelenik meg a felirat az "Egy gyűrűn"?

 

Persze, az olvasás, rejtvényfejtés mellett érdemes a kiállított fülbevalókat, nyakéket is szemügyre venni, hiszen alkotójuk hagyományos motívumokat használ modern ékszerei megalkotásakor. Szebényi Hajnalka eredetileg ugyanis kalocsai - és elhatározta, hogy az ottani mintakincset tűzzománc ékszereire is visszacsempészi.

- A jellegzetes színeket és formavilágot igyekeztem megjeleníteni stilizált módon az ékszereken - ugyanakkor arra törekedtem, hogy ezek az ékszerek egy mai, modern nő számára is hordhatók legyenek - mondta Szebényi Hajnalka, aki azt is elmesélte: egyfelől kőfaragó édesapja gyűjtötte a régiségeket, ismeretségben állt a leghíresebb kalocsai íróasszonyokkal - így őrződött meg a családjában a kalocsai mintakincs. Másfelől pedig ő maga gimnazistaként, a 70-es évek közepén két évig hetente járt az ottani porcelánfestő manufaktúrába, hogy megismerkedjen a kalocsai motívumokkal és színvilágukkal.

Szebényi Hajnalka az érettségi után ötvösnek tanult, majd egyedi ékszerek készítésével foglalkozott. Sokáig a család töltötte ki az életét, hiszen férjhez ment, három gyermeke született. Azt mesélte, három éve kezdett el foglalkozni azzal, miként lehetne a kalocsai mintákat, színeket tűzzománcban is megmutatni. Rengeteg kísérletezés után sikerült kidolgozni a technológiát. Ennek nyomán most a könyvtárban négy ékszerkollekciót láthatunk. Az egyiket a talán kevésbé ismert, de rendkívül elegáns ókalocsai minták ihlették: ennél pirosat, kéket és feketét használnak. Jóval színesebb az újkalocsai kollekció, és akadnak ékszerek, amelyeket a korondi illetve matyó fazekasedények mintái ihlettek. A zsűrizett, ezüst-tűzzománc ékszerek sikert arattak külföldön is: az USA-ba, Kanadába és Japánba is eljutottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!