Kultúra

2014.08.11. 12:45

Rögtön jövök - Hirosimába

FMH-információ - Magyarország lesz a díszvendég az augusztus 21-25 között zajló 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Hegedűs 2 László fehérvári alkotó, filmrendező, Rögtön jövök című filmjét is beválasztották a programba.

dr. Szabó Zoltán

Három magyar versenyfilm mellett több mint kétszázötven alkotáson keresztül képviselteti magát hazánk a nemzetközi színtéren. A versenyben szereplő magyar filmek: Gelley Bálint: Otthon (Hearth), Bucsi Réka: Symphony no. 42, Ruska László és Ringeisen Dávid: Papírvilág (Paper World) című munkái.

A Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál az annecyi, ottawai, kecskeméti és a zágrábi találkozók mellett a legfontosabb animációs rendezvény, amelyet kétévente rendeznek meg. Jeligéje: szeretet és béke. Az idén 74 országból 2217 pályázat érkezett a főprogramra, a versenyre, ebből 20 ország 59 alkotását választották ki a nemzetközi szelekciós bizottság tagjai. A válogatás május 9-26. között zajlott Hirosimában. A szakemberek csupán az animáció címének és hosszának ismeretében tekintették meg a több ezer filmet és minden egyes alkotással kapcsolatosan kizárólag a pozitívumokat kiemelve értékelték azokat. A fesztivál augusztus 21-25. között zajlik Hirosimában, az eredményhirdetést augusztus 25-én tarják. A fesztivál tiszteletbeli nemzetközi elnöke Bruno Bozzetto olasz filmrendező lesz. Nagy meglepetést okozott, hogy egy japán alkotás sem került versenybe, ezt a szervezők a külföldi alkotások rendkívül magas színvonalával magyarázták. A fesztiválon a nagydíjon kívül a következő kategóriákban osztanak még elismeréseket: Hirosima-díj, Elsőfilmes díj, Renzo Kinosita-díj, Közönségdíj, a nemzetközi zsűri öt különdíja és öt különdíj.

Hegedűs 2 László fehérvári alkotó, filmes Rögtön jövök című műve is szerepel a hirosimai nemzetközi fesztivál programjában (Fotó: Hegedűs 2 László)

Mára hagyománnyá vált, hogy a fesztivál nagydíjáért (Grand Prix) folyó verseny mellett egy-egy ország animációs ágazata is bemutatkozási lehetőséget kap. Korábban több ázsiai (Vietnam, India, Thaiföld, Malajzia) és európai (Svájc, Finnország, Norvégia) ország is levetíthette legjobb animációs alkotásait a fesztiválon. A hirosimai nagyon hozzáértő közönség, az eseményt élénk sajtófigyelem kíséri, így nagymértékben alkalmas egy adott ország animációs filmművészetének sikeres megismertetésére, szakmai kapcsolatok kiépítésére.

Sayoko Kinoshita asszony, a fesztivál igazgatója, idén januári megkeresésében hívta meg Magyarországot, hogy legyen a 15. Hiroshimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díszvendége. A magyar különprogram több szekcióban dolgozza fel a magyar animáció aranykorát és jelenét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!