Kultúra

2014.10.21. 15:53

Rokon népek délutánja a múzeumban

Székesfehérvár - Marik, udmurtok, észtek – e népekkel ismerkedhettek az érdeklődők a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében a Szent István Király Múzeum előadásain.

Munkatársunktól

Verőfényes őszi napsütésben múzeumba menni nem éppen a leghívogatóbb szabadidős elfoglaltság. Mégis, aki múlt szombaton betért az Országzászló téri épületbe, néhány érdekes és hasznos tudnivalóval távozhatott három olyan népről, akikről a hétköznapokban talán kevésbé hallunk, és akikről leginkább halvány iskolai emlékek maradhattak meg. A finnugor nyelvrokonság kapcsán, a rokon népek napja alkalmából a hallgatóság a mari (cseremisz), az udmurt és az észt nép kultúrájába, szokásaiba pillanthatott bele szimpatikus fiatal előadóknak köszönhetően.

Tatjana Jefremova, az Eötvös Loránd Tudományegyetem mari nyelvi lektora Mariföldről tartott előadásában bemutatta a marik jellegzetes, tradicionális  viseleteit, kézműves tárgyait, példaszavakkal mutatott rá a nyelvrokonságra, beszélt a fővárosról, Joskar Oláról (jelentése: vörös város), amelynek létezik Szombathely nevű kerülete, mivel testvérvárosok a magyar településsel. Tatjana természetvallásukról is mesélt, s mondanivalóját vetített képekkel illusztrálta.

Hasonló előadásból ismerhettük meg ezután Udmurtiát Jekatyerina Szuncova, a Szegedi Tudományegyetem udmurt nyelvi lektora, valamint Észtországot Eda Pomozi, a Szegedi Tudományegyetem észt nyelvi lektora jóvoltából.

A nap ugyan már nem sütött, mire mindennek a végére értünk, ám mivel bent képzeletben messze földön járhattunk és szimpatikus népekkel ismerkedhettünk, megérte föladni ezt a néhány kellemes, szabadban töltött órát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!