Kultúra

2016.02.22. 14:38

Hangszobrászat, hangfestészet Filep Sándor és Vörös Tamás estjén

Székesfehérvár - Kísérletező kedv és humor - Filep Sándor és Vörös Tamás fellépése nem az átlagos koncertek sorába illeszkedett. Sőt.

Bokros Judit

Filep Sándor ezúttal hangokkal alkotott

A Szabadművelődés Házába szervezett rendhagyó esten hangfestészetre, hangszobrászatra invitáltak, az ősbemutatóként beharangozott program pedig ímigyen hangzott: marimba concerto, Caligula golyói, romantikus tanulmány Mindez egy basszusgitárral (Vörös Tamás) és egy elektromos gitárral (Filep Sándor) előadva. Nekem a legutolsó tetszett a legjobban, a maga, témához illően frivol mivoltában - a plakáton ígért garantált ellágyulás majdnem bekövetkezett, de aztán végül mégsem, mert az olykor cinkos pillantások és a sok humorral átszőtt előadás nem engedte.

Vörös Tamás basszusgitáron kísérte társát

A figurális festőket tömörítő F-csoport tagjaként ismert és elismert, Balatonalmádiban élő, de Fejér megyei kötődésekkel rendelkező Filep Sándor festőművész zenél is. Igaz, mindezt elsősorban az otthonában kialakított stúdióban, egyedül teszi, vagy legfeljebb egy-egy baráttal kiegészülve. Ám egy ideje tervezte, hogy Fehérváron közönség előtt is fellép, ami a jazz világában otthonosan mozgó Vörös Tamás meghívásának köszönhetően meg is valósult.

Hogy az esten mit hallhatott a főleg ismerősökből, barátokból álló közönség, arról Filep Sándor így beszélt:

- Nagyrészt improvizatív zene hangzott el, de azért korábban volt egy nagyjából negyedórás próbánk, hogy ráérezzünk egymás játékára. Dallamokat is föl lehetett fedezni, ám inkább hangokat játszottunk, úgy, ahogy azt a hangulatunk kívánta. Így ez az est inkább egy hangulatról szólt. Minderre persze meg kell érni, az eszközöket tudni kell használni. Nagy szerepe volt az elektronikának, például fuvoláztam is a gitárral - tudtuk meg Filep Sándortól, aki hozzátette: gitárral ma már szinte minden hangszer, akár egy nagyzenekar is megszólaltatható.

Ehhez nagyon komoly fölszerelés kell, amelynek így is csak egy részét hozták el Fehérvárra - mondta a művész a kivételes élményt nyújtó koncert után.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!