Kultúra

2017.06.11. 13:35

Saját belső világuk kifejeződése a mű - Kortárs alkotók az autizmusról, mint metaforáról

A megye két nagyvárosa együtt rendezett művészeti tárlatot, ami szombaton nyílt meg, előbb Dunaújvárosban, majd Fehérváron.

Gábor Gina

Szerencsére ugyanis ez a megye két nagyszerű, a mai alkotókra figyelő művészeti központtal is dicsekedhet: az egyik a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet, a másik pedig a fehérvári múzeum részeként működő Megyeház utcai Új Magyar Képtár. Így aztán kézenfekvőnek látszott az ötlet, hogy közösen rendezzenek tematikus, csoportos kiállítást.

Fotó: Molnár Artúr

Az autizmus, mint metafora című tárlat létrehozói abból indultak ki, hogy akárcsak az autisták, a művészek is saját belső világukban élnek. Az alkotás folyamatában is kialakul egy sajátos rendszer, amiben éppúgy jellemzőek az ismétlődő gesztusok. A külvilágot kizáró, egyhegyű fókusz, a lényegtelen kiemelése a lényegessel szemben tehát egyfajta létállapotként is értelmezhető. Ennek alapján kortárs művészeket kértek föl arra, hogy reflektáljanak ere a témára – küldjenek olyan műveket, amelyek ezt a létállapotot tükrözik – azaz az autizmus metaforájaként is értelmezhetőek. A beérkezett művekből két kurátor – Dunaújvárosban Deák Nóra, Székesfehérváron Izinger Katalin – rendezett kiállítást. Mélyi József művészettörténész szombaton délután a dunaújvárosi, este a Megyeház utcában a fehérvári tárlatot nyitotta meg.

 

A   megnyitón az is kiderült, hogy az autizmus, mint metafora témája Tarr Hajnalka képzőművésztől származik, aki évek óta kapcsolatban van az Autistic Art Alapítvánnyal, amely civil fenntartású lakóotthonokat támogat, olyanokat, amelyek autista fiatal felnőttek ellátását vállalta. Tarr Hajnalka dolgozik is autistákkal, hiszen művészeti programot is indítottak. Mára tízezer darabos grafikai gyűjteménye van az alapítványnak. Hozzátette: elkezdte érdekelni, miként is fejezi ki magát a képzőművészet eszközeivel egy autista. Ez a spektrumzavar egy életen át meghatározza a személyiséget. Az autizmus sokféleképpen mutatkozik meg, azok, akik a lakóotthonokban élnek, igen mélyen érintettek – azaz nem is nagyon beszélnek. Viszont kiderült, hogy a rajzaik révén meg tudnak nyílni, és a rajzok segítik a velük foglalkozókat, hogy belelássanak az autisták univerzumába. A tárlat egyik különlegessége, hogy a kortárs képzőművészek munkái mellett néhány autista alkotó rajzait is kiállították ezen az igen elgondolkodtató, izgalmas kiállításon, amelyen sikerült a kortárs művészek legjavát felvonultatni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!