Kultúra

2016.08.18. 17:50

Szabad alkotás, két hétig - A résztvevő festők egy-egy műve gyűjteménybe kerülhet

Mór - Igen férfiasra sikerült az idei Móri művésztelep: augusztus 8-ától két hétig öt férfi festőművész alkothat szabadon a kastély szomszédságában.

Bokros Judit

A Lamberg-kastély szomszédságában található Képző-és Iparművészeti Szabadiskolában működik a Móri művésztelep, ahol augusztus 8-a óta öt művész dolgozott, dolgozik az általa választott témán.

Amikor csütörtökön délelőtt beléptünk az épület kapuján, a vadregényes kertben Szegedi Csaba éppen az egyik, még nem teljesen kész képét fotózta telefonjával. „Már mehet is a facebook-ra, begyűjteni a kedveléseket..." - jegyezte meg viccesen. A műre azonban ennél komolyabb jövő vár, hiszen akár ez is lehet majd az, amelyet a kéthetes alkotói folyamat végén kiválasztanak a Szent István Király Múzeum gyűjteményébe. Illetve, a többi alkotó munkáihoz hasonlóan, néhány hónap múlva szerepelhet a Pelikán Galéria kiállításán.

A művésztelepen való részvétel egyik feltétele ugyanis, hogy a résztvevők egy művet felajánljanak a múzeumnak. Hogy melyiket, az közös megegyezés alapján dől el - tudtuk meg már a szervezőtől, Szűcs Erzsébet művészettörténésztől. Aki hozzátette: a művészeknek ez jó lehetőség arra, hogy az alkotásuk bekerüljön egy komoly, értékes gyűjteménybe.

A művésztelep meghívásos alapon működik, idén a Székesfehérvári Művészek Társaságának festészettel foglalkozó tagjai jelentkezhettek. Öten éltek a lehetőséggel: augusztus 21-éig Koppány Attila, Revák István, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Szolnoki Szabolcs dolgozhatott tematikai megkötés nélkül a művészeti szabadiskolában. A munkához ilyenkor bizonyos összegben felszerelést is kapnak az alkotók, a szálláson és az étkezésen felül.

Mór és a szabadiskola környezete, a többi alkotó is inspirálta Revák István festőművészt Fotó: Molnár Artúr

Térjünk is vissza a szabadiskola kertjébe, Szegedi Csabához és festményéhez, amely már az elmúlt közel kéthetes munka egyik eredménye. Mint kiderült: a festőművészt a közeli Kecskehegy látványa már a kezdetekkor megihlette, az említett kép absztraktabb formavilágáról is ez a táj köszön vissza. Bent, a közös műteremben azonban már egészen más, elvontabb munkák láthatók Szegedi Csaba vásznain. Összesen hét kép készült, illetve készül, hiszen az alkotói folyamat végére nehéz pontot tenni, vannak művek, amelyekhez többször is visszatér a művész - derült ki beszélgetésünkből.

A festőművész számára a móri művésztelep kiváló helyszínnek bizonyult, a szabadiskola és környékének inspiráló közege, a társaság miatt. Minden feltétel adott a szabad alkotáshoz - mondta el Szegedi Csaba, aki kivételesen nem készült fel külön a munkára, teljesen rábízta magát a benyomásra, ami a helyszínen éri. A két hét nagyon gyorsan elment, szinte végig munkával telt, de azért adódott idő beszélgetésre is az alkotótársakkal.

Aznap Revák Istvánt találtuk még a műteremben, Szentes Ottokárnak sürgős dolga akadt, a másik két művész pedig csak a múlt hetet töltötte a telepen. Revák Istvántól megtudtuk: negyedszer vesz részt a móri alkotóműhelyben. Az elmúlt két hét intenzíven telt, számos vázlatot készített akvarellel, pasztellel, ceruzával a környékről és a szabadiskoláról, lényegében a környezetről, ami körülveszi. Mór számára is egy kis ékszerdoboz, amelynek szépségei, értékei minden képén megjelennek, gazdag szín- és formavilágot létrehozva. A festőművésznek ugyancsak hét-nyolc kész, nagyobb méretű műve lesz majd a művésztelep végére, de még van min dolgoznia - tudtuk meg tőle elmenőben, miközben búcsút intettünk a valóban inspiráló, zavartalan alkotói nyugalmat biztosító helyszínnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!