Kultúra

2017.08.22. 19:19

Szakrális terek díszítésére: A budai Várban szerepelnek kézműveseink alkotásai

Rangos országos kiállításon, a budapesti Várban szerepelnek a székesfehérvári és a Fejér megyei kézművesek munkái.

Gábor Gina

Lapunkban is beszámoltunk arról, hogy a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a reformáció 500. évfordulójára országos pályázatot hirdetett meg azzal a céllal, hogy a kézművesek olyan műveket hozzanak létre, amelyek a néphagyományból merítenek, ugyanakkor alkalmasak arra, hogy díszítsék a szakrális tereket, vagy az egyházi szertartások eszközei legyenek. A pályamunkákból hét régióban nyílt tárlat. A közép-dunántúli régió kiállítását júliusban a Fehérvári Kézművesek Egyesülete rendezte meg a Székesfehérvári Egyházközség Gyülekezeti Központjában. A tárlatra Komárom-Esztergom és Veszprém megyei, valamint - többségében - Fejér megyei alkotók küldték el munkáikat: összesen 125 pályaművet. Hímzett terítők, szőttesek, festett bútorok, faragások, fazekasmunkák, míves játékok egyaránt szerepeltek a kiállításon, amelyet szigorú zsűri bírált el, így 32 alkotó 87 kézműves darabját láthattuk a fehérvári tárlaton. Már a júliusi kiállításnyitón is elhangzott: a hét régióban zsűrizett munkák közül választják majd ki azokat, amelyeket az országos tárlaton is bemutatnak.

Sáricz Gyuláné fából faragta meg a református címert Fotó: Koppán Viktor; Kézművesek

- A Budapesti Történeti Múzeum gótikus termében szeptember 2-ig látható az az országos kiállítás, amelyre végül a hét régióban bemutatott munkák közül - egy újabb szigorú zsűrizés után - a legszebbeknek ítélt darabokat állították ki. A fehérvári tárlatról, azaz a közép-dunántúli régióból 20 alkotó egy-egy munkáját válogatták ki, és nagy örömünkre közülük nagyon sok a székesfehérvári, illetve megyei kézműves - mondta Szenczi Jánosné Zsuzsa, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke.

Az országos tárlaton szerepel Kató Balázs fazekas úrasztalára készített kancsója, Jakab Andrásné csipkeverő jellegzetes református jelképet - a bárányt zászlóval - megjelenítő csipketerítője, Sáricz Gyuláné fából faragott református címere, Simó Ágnes és Simóné Béllei Ágnes úrasztala terítője, amin a jellegzetes Fejér megyei fehér hímzés szerepel. (Anya és lánya kifejezetten Tabajdra, az ottani református gyülekezet számára készítette el a munkát.)

Szenczi Jánosné szövött munkáján a nyersszínű alapra apró fehér és arany kelyhek kerültek.

Látható az országos tárlaton a szövő Szenczi Jánosné szőttes-együttese: a nyers színű úrasztala terítőt, a kenyér- és kehelytakarót fehér és arany kelyhek díszítik. Vincze Mátyás papírmerítő míves albumot készített a magyarországi református templomokról, papírmerítési technikával. Radetzky Jenőné bútorfestő falra akasztható betlehemét is bemutatják: egy adventi házikóban láthatók a betlehemi figurák. Gerebics Lajosné hímző úrihímzéssel készített úrasztala terítővel szerepel. Ők valamennyien a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai, de - a zsűri beválogatta még rajtuk kívül a fehérvári játékkészítő, a regionális M-ART Egyesület tagja, Sevella Zsuzsa finom papírmunkáit, valamint a magyaralmási hímzőkör tagjainak közös munkáját - ők úrasztala terítőt készítettek.

Az országos kiállítás megnyitóján díjakat nem osztottak, hiszen már az is elismerés, ha egy kézműves munkája szerepelhet a gótikus teremben látható kiállításon. A zsűri szempontjai között az szerepelt, hogy a reformáció törekvéseire jellemző puritanizmus, letisztult egyszerűség megjelenjen a néphagyományból is merítő kézműves munkákban. A Fejér megyei alkotók is erre törekedtek, amikor ünnepélyességet árasztó, de hivalkodástól mentes alkotásaikat elkészítették. A művek tulajdonosai maguk az alkotók, de többen közülük felajánlották a míves munkákat valamelyik gyülekezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!