Kultúra

2017.04.25. 13:56

Széchényiek Fejér megyében konferencia

Székesfehérvár - A Széchényi család neves tagjaira a mai napig jó szívvel emlékeznek Fejér megyében. Előadássorozattal emlékeztek meg róluk.

S. Töttő Rita

Széchenyi Zsigmond halálának 50. évfordulója apropóján „Széchényiek Sárpentelén” címmel rendeztek fórumot kedden a Fejér Megyei Levéltárban. A nemesi család Fejér megyei vonatkozásairól, a nagy magyar vadász-író édesapjáról tartott előadások előtt Tóth Károly, a Vadex nevében mondott köszöntőt, melyben kitért a vadász szakma következő fontos eseményére, a 2021-es Vadászati Világkiállításra, amelyre már most országszerte – így Fejér megyében is – készülnek.

Bödő István, a Fejér Megyei Levéltár igazgatóhelyettese előadásában a kiterjedt Széchényi családfa kapcsán egészen Széchényi Ferencig, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítójáig visszanyúlt megemlékezéseiben, akinek fia, Lajos vásárolta meg a sárpentelei uradalmat. Széchényi Lajos, mint kiderült, a „csúcsidőszakban” több megyén átívelően, 107 ezer hold felett uralkodott. A nagy becsben tartott sárpentelei birtokot, az 1926-os megvásárlás előtt persze alaposan felmérette a gróf. Ebből az időből származnak részletes adatok róla, ezekről is beszámolt Bödő István: a 400 ezer magyar hold fele szőlőhegy volt, jó minőségi szőlővel, másik felén hasznos fekete föld és legelők kaptak helyet. Jól kiépített uradalmi infrastruktúrával, ólakkal, lakásokkal, kiszolgáló helyiségekkel rendelkezett a birtok.  Később egyik fia, Viktor kezébe került az uradalom.

Fotó: Koppán Viktor

Széchényi Viktor, a kétszer is főispáni szerepet vállaló helyi közéleti személyiség életéről pedig már Demeter Zsófia történész adott képet, aki a komoly katonai karrert is befutó politikust úgy jellemezte, mint akit a hagyományok tisztelete mellett mindig a fejlesztés vágya motivált. Székesfehérvár kapcsán  is ez a vágy hajtotta, főispáni beiktató beszédében ezért jelentette ki: „Székesfehérvár nem volt, hanem lesz.”

A történész fontos és nyitott kérdéssel zárta előadását: Széchényi Viktornak volt emléktáblája a Vörösmarty Kör székhelyének  falán, alapítvány  is hordozta nevét, ma pedig díj emlékeztet rá. De miért nincs emléktáblája?

 

 

„Si deus pro nobis, quis contra nos?

(Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?) – A Széchényi-család jelmondata.

„Hagyományok mögöttünk, eszmények előttünk!”

Széchényi Viktor jelentette ki első főispánsága idején, 1911-ben.

„A lovat mindig előbbre valónak tartotta puskánál”

írta Széchényi Viktorról fia, Zsigmond, „Ahogy elkezdődött” című művében.

„A főispán veszedelmes szervező erőnek bizonyult”

írta Széchényi Viktorról Shvoy Lajos megyés püspök emlékirataiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!