Kultúra

2016.07.25. 13:46

Székelységek, hazai képek körében - A kápolna mindig ideális helyszín

Alcsútdoboz – Szó-beszéd, képek - romantikus környezetben. A kastélykápolna szakrális helyből a kultúra szentélyévé válik nyaranta.

Zsohár Melinda

A forróság s a hirtelen nyári zápor elől is üdítő menedékül szolgál az alcsúti (elpusztult) kastély megmenekedett és felújított kápolnája a nyaranta szervezett Kápolnaestek alkalmával. Az augusztus 20-iki állami, pontosabban községi ünnepséget is itt szervezi a mindenkori önkormányzat, s akkor ismét átlényegül isten házává a klasszikus templomi külsejét és belsejét is viselő épület. Az idei parkrekonstrukció során renoválták a kápolna előtti medencét a szökőkúttal, virággruppok szegélyezésével. A kápolnaestek több műfajban csábítják néhány vasárnapon minden évben a közeli és távolabbi közönséget, mindig ügyelve a műsorok, produkciók színvonalára. A könnyedség nem jelent ócskaságot, a komolyság viszont nem jelent ásatagságot és unalmat! A meghívott művészek – prózai színészek, operaénekesek, zenészek – szívesen fogadják el a meghívást a patinás helyszínre, az intim környezetbe. Legközelebb Tokody Ilona operaénekes lép fel a kápolnában.

Lampérth Melitta orvos-pszichiáter ás Horváth István építész amatőr képzőművészek. Melitta selyemfestéssel foglalkozik, István akvarelleket készít. Alcsútdobozi születésűekként kérte fel őket Tóth Erika polgármester kedves munkáik kiállítására a hagyományos nyári kápolnestek alkalmából. Fotó: Zsohár Melinda

A július végi vasárnapon Buzogány Márta és Frech Zoltán, az Erzsébet Királyné Színház művészei hozták el Székelységek címmel a neves székelyek műveit. Nyírő József, Sütő András, Tamási Áron, Kriza János, Szélyes Sándor és a rendező, Buzogány Béla súlyos és nevetésre fakasztó sorait keltette életre a művész páros. Kerülték a közhelyeket, ám vállaltan idézték meg az érzelmeket, amelyek minden magyarban fájdalmat keltenek az elveszett paradicsom, Erdély és Székelyföld kapcsán. A lassan törzsközönséggé váló nézőket Tóth Erika polgármester köszöntötte, a nyolcadik alkalommal szervezett Alcsúti kápolnaesteken.

Az irodalmi élmény mellé szokás szerint képzőművészet is társult. A helyi születésű Lampérth Melitta orvos-pszichiáter ezoterikus ihletésű selyemfestményeit hozta el. Az alkotó apai ágon is református pedagógus dinasztiából származik, édesanyja is több évtizeden át tanította betűvetésre q gyerekeket. Az orvosnő nem szülőfalujában él, de rendszeresen hazajár. Horváth István anyai ágon régi alcsúti parasztcsalád sarja, édesapja Erdélyből került az anyaországba. István építészetet tanult, messzire került e vidékről, a Pécs melletti Kozármislenyben él családjával. Finom akvarelljei messze nem amatőr alkotások, noha soha nem tanulta hivatalosan a festészetet. Biró Olga nemrégen költözött családjával a faluba, a kedvtelésből festegető édesanya képeit hozta el a kápolnába. Saját bevallása szerint lelki békét szerez neki ez a fajta alkotás, amit a vidám színekkel tükröz vissza művein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!