Kultúra

2017.02.23. 21:45

Születésnapi Revák-kiállítás ad ízelítőt egy év munkájából

Székesfehérvár - Az iskola egykori tanárának, Revák István festőművésznek Imaginációk címmel nyílt kiállítása a Munkácsy Mihály Általános Iskolában. Az esemény két évfordulóhoz kapcsolódott...

Bokros Judit

A Munkácsy iskola aulájának fala hétfő óta színes, főleg pasztell képektől ékes. Gyerekek és felnőttek egyaránt érdeklődő szemmel közelítettek Revák István festőművész alkotásaihoz, amelyeket Imaginációk címmel rendezett kiállítássá. A megnyitó az idén 50 éves intézmény jubileumi programsorozatába illeszkedett, ráadásul éppen a művész 59. születésnapjára esett. Nem véletlen tehát, hogy 59 művet láthatunk a falakon. Ezeket a tavaly készült 100 kép közül választotta ki Revák István, aki test-lélek-szellem rezdüléseit, a belső lelki folyamatokat fogalmazta meg vizuálisan.

Balról Pálfalvi András költő, aki Revák István tárlatát ajánlotta

A megnyitón Pálfalvi András költő osztotta meg gondolatait a közönséggel az alkotóról, a művekről. Revák Istvánt roppant termékeny festőnek nevezte, aki sok színt használ, művészete nem a "fehér üresség" felé halad. A pasztell képek amolyan grafikai gyakorlatok, átmenetet képeznek a tényleges festészet felé. Sokszor filozofikus, szimbolikus tartalmat hordoznak, olvasmányélmények, tájak, emberek hatására születtek. Pálfalvi három fő meghatározó ihletforrást említett: a hernádi környezetet, a fehérvári műtermet és a móri művésztelepet. Kiemelte még, milyen nagy hatást tett a művészre Hamvas Béla író, filozófus és Molnár Sándor festőművész, majd egy-egy képet külön is elemezve ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a gazdag tárlatot.

Revák Istvántól megtudtuk: az iskola meghívására mutatja be legfrissebb képeit. Az egyik ihletforrásként említett Hernádon van egy kis háza, gyümölcsössel - ez a környezet számára a plein air irányzatot, a szabadban való munkát jelenti. Ott inkább rajzol vagy akvarellel fest, mert azok a fények, színek nagy hatással vannak rá. A fehérvári műteremben mesterséges fények között, modell után dolgozik tanítványaival, hiszen szakkört is vezet. A móri - és egyéb - művésztelep pedig ismét egy külön helyszín, hangulat, újabb hatás, amely megint más művek létrehozására sarkallja.

A fantázia nagy szerepet kap a színekben, formákban tobzódó, többnyire pasztell képeken Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Az Imaginációk címmel összerendezett kiállításban látható képeken nagy szerepet kap a fantázia, de van olyan mű, amely teljesen reális hatást kelt. Némelyik álmok üzenetét hordozza, a színek, szabálytalan formák mögött történetek rejtőznek. Megfigyelések, elemzések, keresgélések eredményei e művek, amelyek közül egy-egy - ahogyan arra a művész utalt - a jövőben akár nagyobb festmény alapjául is szolgálhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!