Kultúra

2017.05.17. 10:11

Székesfehérvári siker a Baltikum legrangosabb operaversenyén

A fiatal székesfehérvári szoprán, Zemlényi Eszter a harmadik helyezést érte el az Észtországban megrendezett Klaudia Taev Nemzetközi Operaversenyen, melyen összesen 36 országból 246 énekes mérettette meg magát.

Baltikum legrangosabb operaversenyén, a tizedik alkalommal megrendezésre került Klaudia Taev Nemzetközi Operaversenyen indult Észtországban a székesfehérvári fiatal szoprán, Zemlényi Eszter, aki tavaly Blonde szerepével debütált a Magyar Állami Operaházban. 2013-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Halmai Katalin és Kéry Tamás növendékeként, míg 2016-tól Kertesi Ingrid a mestere.

Fotó: Zemlényi család

A verseny első fordulóját 23 városban rendezték meg, melyeken 38 országból 246 énekes mérettette meg magát. Budapesten a Művészetek Palotája társszervezőként adott otthont az eseménynek. Az innen továbbjutott énekesek az észtországi Pärnuban további négy forduló során bizonyíthatták tudásukat és tehetségüket operaáriák és dalok előadásával. A 11 tagú zsűri elnöke a méltán világhírű drámai szoprán énekesnő, Luana DeVol volt, Magyarországról pedig Bátor Tamás, a Művészetek Palotájának koprodukciós programigazgatója vett részt a döntésben.

Az ötfordulós verseny döntőjén a hat kiválasztott finalista produkcióját a nemzeti televízió és rádió is élőben közvetítette. Zemlényi Eszter az amerikai, lett, ukrán, litván és belorusz versenyzőkkel mérhette össze tudását. A fináléban a fiatal művésznő Blonde áriáját és Kunigunda bravúráriáját énekelte, amelyeket a közönség mellett az őt kísérő zenekar is tapssal jutalmazott.

A zsűri értékelése alapján a versenyt a székesfehérvári tehetség a harmadik helyen zárta, mely óriási érdem a magyar opera világában.

Forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!