Kultúra

2017.05.28. 16:35

Szent Ágota-nap hittel, hálaadással

SÁRSZENTÁGOTA - Az emlékhely az országban egyedülállóként nyújt hitet és reményt a mellrákban szenvedő, vagy abból felgyógyult emlőbetegeknek. A kegyhely egész évben látogatható.

V. Varga József

A település földrajzi nevének és a templom védőszentjének egységén alapuló történelmi adottságból eredetezve hozta létre az önkormányzat a Székesfehérvári Egyházmegye elvi hozzájárulásával és a lakosság kétkezi munkájával az emlőbetegek védőszentje, Szent Ágota tiszteletére épített emlékhelyet.

Siák Gáborné és Sebestyén Zoltán a kegyhelyen
Fotó: V. Varga József

A kegyhelyet 2013. június elején avatta fel és áldotta meg Spányi Antal megyés püspök. Az ötödik Szent Ágota-napot szombaton rendezték meg a Templom utcai imahelynél, a zarándokok autóbuszokkal és személyautókkal érkeztek az alkalomra. Az emlékezés motoros felvonulással vette kezdetét, köszöntőt mondott Sebestyén Zoltán polgármester és Siák Gáborné, a Magyar Rálellenes Liga helyi szervezetének elnöke.

A szentmisét Bognár Károly atya celebrálta, Szent Agáta kultuszáról Horváth Z. György egyetemi oktató tartott előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!