Kultúra

2017.06.27. 18:40

Szent Lászlóra emlékeztek Székesfehérváron

Az országépítő uralkodóra, a hős lovagkirályra, a keresztény hit és az erkölcs védelmezőjére emlékeztek.

dr. Szabó Zoltán

Az emlékév kapcsán Szent László napját ünnepelték tegnap a Prohászka ligetben, a király mellszobránál. Szent László a lövészkatonák védőszentje is, a tiszteletadó rendezvény házigazdája Huszár János altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka volt. A történelmi zászlók bevonulása után elsőként Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, Fehérvár országgyűlési képviselője mondott megemlékezést. Egyebek között az országépítő, a kereszténységet erősítő, a bátor, a nemzet tiszteletét kivívó lovagkirályról beszélt, aki úrrá lett a pártoskodáson, összekapcsolta, -kovácsolta a közép-európai népeket. Utána Horváth Imre kanonok, plébános szólt, aki hangsúlyozta: mostanában, amikor minden cseppfolyóssá válik körülöttünk, a szilárdnak tartott értékek elmozdultak, ha valaki biztos pontot, fogódzót akar találni, amikor a magyar történelemben tallózik, akkor eljut Szent Lászlóig. Akinek nagyságát számos tette igazolja. S eljut általa hitig és erkölcsig, amelyek nélkül nincs igaz emberi élet.

Ezután a tisztelet, az emlékezés koszorúit helyezték el a résztvevők a szobornál, végül a Szent László-megemlékezések új elemeként a Magyar Szablyavívó Iskola tagjainak bemutatója következett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!