Kultúra

2014.08.12. 15:05

Mihályi Győző színész, elnök, hangember

Székesfehérvár - Idén is ő alakítja a Szertartásmestert a koronázási szertartásjátékban. Ezúttal Szent László király legendája kel életre a látványos, színpadi liturgiában.

dr. Szabó Zoltán

Mihályi Győző Jászai Mari-díjas, Érdemes művész tavaly Szent István koronázási szertartásán szerepelt. Idén is őt kérték fel arra, hogy legyen a Szertartásmester a Szent László legendáját, koronázását felidéző játékban a Nemzeti Emlékhelyen emelt hatalmas színpadon. Szívesen vállalta a felkérést. A próba előtt beszélgettünk a színművésszel, aki számos emlékezetes színházi előadásban szerepelt, a filmbarátok pedig nyilván felismerik markáns, kifejező hangját, hiszen nagyon sokat szinkronizál.

- Szertartásmester. Milyen ez a szerep, mit jelent ez a színészi feladat?

- Tavaly Szent István koronázását mutattuk be. Nagyon kevés írásos emlék, forrás maradt fenn abból a korból, ezért a szerzők kitalálták, beleírták az előadásba a Szertartásmestert, aki eligazítja a nézőket arról, hogy ki ki kicsoda és miért fontos, mi történik a színpadon. Például az esztergomi érsekről, akinek ott kellett lennie a koronázásnál. A Szertartásmester a néző gondolatait terelgeti, támpontokat, ismereteket ad neki.

Mihályi Győző Jászai Mari-díjas, Érdemes művész az idén is szívesen jött Székesfehérvárra (Fotó: Koppán Viktor)

- Nyilván hasonlít a két koronázás liturgiája , hiszen annak rendje régen kialakult, ismert.

- Valóban így van, a koronázás szinte ugyanúgy történik, a királyi jelvények ugyanazok. A koronázási törvény előírja, hogy jelen kell lenni legalább egy érseknek és két püspöknek ahhoz, hogy valakit királlyá szenteljenek. Szertartásmesterként azt is elmesélem, hogy miért történik, amikor a kezén, a homlokán, a vállán megérintik a leendő királyt. Egy ősi rítus szerint azért kenték fel, mert úgy gondolták, hogy ezzel az isten jele fénylik rajta.

- Nehéz szöveget kapott Szertartásmesterként?

- Szikora János és Matuz János kicsit archaizáló szöveget írt, amelyet nem egyszerű memorizálni. Veretes, ettől nehéz. Mensáros László mondta, hogy vannak versek, amelyek azonnal beleivódnak az ember agyába. Ez másfajta, gyakorolni, ismételni kell. Ráadásul három nap alatt kellett megtanulnom a szövegemet, mert külföldön voltam. Azért menni fog, és segít az is, hogy már ismerem a helyszínt, tudom, hogyan kell mozogni, hogy mindenki lásson, értse, hogy mit mondok. Egyébként nagyon szívesen jöttem ismét Fehérvárra, a tavalyi tapasztalataim, emlékeim nagyon jók.

- Jelenleg melyik színház társulatának tagja?

- Az Újszínházban társulatában játszom három darabban, a Karinthy Színházban pedig két előadásban. Emellett szokásomhoz híven szinkronizálok is, legutóbb például a Feláldozhatók című amerikai filmben.

- Jól érzi magát abban az Újszínháznál, amivel annak idején elég sokat foglalkoztak az igazgatóváltás, a társulat változása kapcsán?

- Jól vagyok, köszönöm. Egyébként nem csak ott, hanem például a Nemzeti Színházban is azt éltem meg, hogy attól kezdve, hogy eldől, ki marad, ki távozik, milyen lesz az új évad, a színház, a színészek azzal szeretnek foglalkozni, ami a dolguk. Hogy jöjjön be a néző, és legyen mit néznie. Mi nem politizálgatunk a büfében. Voltam olyan társulatnál, Iglódi István igazgatósága alatt, ahol az egyik színész Fidesz-rendezvényekre járt, a másik az MSZP fővárosi kulturális bizottságában tevékenykedett. Ettől függetlenül jól megvoltak a színházban. A művészetnek felül kell vagy kellene emelkedni ezeken a dolgokon. Hubay Miklóstól kérdeztem, amikor kezdett kettészakadni ez az ország, hogy mit szól ehhez. Azt felelte: Győző, én a magyaroknak írok, magyarul, és aki szereti, amit csinálok, az el fogja olvasni, attól, függetlenül, hogy éppen kire szavazott.

A SzíDoSZ, azaz a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnökévé választották az idén. Vállalta a megbízatást Szép nagy teher, nem túl macerás?

Megválasztottak, el kellett vállalnom. Konrád Antal volt az elődöm, 15 évig csinálta, jól, de azt mondta, belefáradt. Én kaptam a legtöbb szavazatot, a megbízatás 5 évre szól, de addig csinálom, amíg úgy gondolom, hogy van értelme. Az is lehet, hogy kimegy alólam az egész, ha alakul egy másik szakszervezet. Persze, macerás felaladat menni, csinálni ezt, de a képhez tartozik, hogy már régóta szakszervezeti vezető vagyok. Titkár voltam a József Attila Színház szervezetében, aztán elnök a Pesti Magyar Színházban, és alelnöke voltam az országos színészi szakszervezetnek. A SZíDoSZ egyébként bekerült a Nemzeti Érdekegyeztető Tanácsba,

- Miben játszik majd az új évadban?

- A Hangemberek című darabban, stúdióelőadásban, amely a szinkronról, a hangjukat adó színészekről szól. Nagyon élvezetes, szellemes darabnak ígérkezik. Valószínűleg vár rám emellett még két-három jó szerep, de ez még bizonytalan, korai lenne róluk beszélni.

- Kiegyensúlyozottnak, boldognak látszik. Ezek szerint rendben van a magánélete is?

- Elváltam és egy fiatal, nagyon kedves és szép hölgy a társam. Elköltöztem otthonról, és most közösen bérelünk egy lakást. Valóban kiegyensúlyozottnak érzem magam, örülök, ha ez látszik is. Hálistennek jól érzem magam, jól mennek a dolgaim.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!