Tabajdi nyár: színház a zöld amfiteátrumban

2017. június 11., 09:00 szerző: Zsohár Melinda fotós: Zsohár Melinda
komment
A zöld amfiteátrumban, az ég alatt fiatal színészcsapat mutatta be friss tudását a tabajdi közönségnek. A gázsi nélkül fellépőket szeretettel várta és jól tartotta idén is a falu.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Eredetileg 2009-ben is így indult a Tabajdi nyár, szeretnivaló és romantikus egymásra találással. A néhány éve a községben lakó Trimmel Ákos színházi szakember és felesége, Mária kezdeményezte a nyári szabadtéri előadásokat. Trimmel az Iglódi István vezette Pesti Magyar Színházban dolgozott, így született az ötlet, amit a tabajdi önkormányzat, élén Temesszentandrási György háziorvos-polgármesterrel, s még inkább a lakosok örömmel fogadtak. Az anyaszínház stúdiójaként működő Pesti Magyar Színiakadémia végzős növendékei pár napra Tabajdra "költöztek", s a zöld amfiteátrumba varázsolták a színházi hangulatot.

A fiatal művészek számára évről évre nagyszerű bemutatkozási lehetőség a Tabajdi nyár sorozata
Fotó: Zsohár Melinda

Az első szabadtéri nyári estéken még Iglódi István is jelen volt, de a következő esztendőben már csak az emlékét idézhették fel, elhunyt a jeles színész-rendező. Tovább folytatódott azonban a hagyomány, s jobbnál jobb előadások születtek a partalján, ahogyan ezt a valóban amfiteátrum formára kialakított helyet nevezik Tabajdon. A Trimmel Mária ötletéből, pályázat útján és sok helyi önkéntes munkájával megalkotott Mezítlábas park tőszomszédságában található deszkaszínpadot Iglódi István Szabadtéri Színpadnak nevezték el a Tabajd díszpolgárává avatott művészről. Persze nem magát a helyet, hanem azt az "állapotát", amikor megtöltik a fények és a hangok, a fiatal előadók és a lelkes közönség a tücsökzenés nyári szabadtéri színházat. A hét nyári alkalommal (tavaly kimaradt) klasszikus és modern darabokat látott a nagyérdemű, eső esetén a kultúrház fogadta be az elő-adásokat (időközben az épület is megújult).

A fiatal színészeknek a legnagyobb élményt a fellépési lehetőségen kívül az jelentette, ahogyan a falu magához ölelte őket. Mert szinte a Déryné-kori vándorszínészek módjára élték át a napokat idén is. Bárányos Csaba polgármester kérésére sütöttek-főztek az asszonyok, s megvendégelték a három házban elszállásolt 35 fiatalt. A vidéki terülj asztalkám minden finomsága, helyi termékek, kézműves sajtok, borok, házikoszt kényeztette a társulatot, s ők "cserébe" játszottak. A szeretetért, amivel fogadták az összes előadást.

A fiatalok és a tabajdiak esténként együtt vacsoráztak, beszélgettek
Fotó: Gémes Antos

Idén angolszász-amerikai szerzőket hoztak, így Shelag Delaney Egy csepp méz, Geoff Fulford Csajszik darabjait. Előbbi az 1945 utáni angol "dühöngő ifjúság" klasszikusa, utóbbi ma játszódik, női sorsokat ábrázol egy fitneszteremben összesodródott társaság révén. E művet Hollósy Réka, a Pesti Magyar Színi-akadémia növendéke fordította magyarra, mondta el büszkén Gémes Antos, a végzős osztály tanára. Jazz Side Story címen dolgozta fel és tanította be Gyöngyösi Tamás a West Side Story amerikai örökzöldjét, szokatlan módon. A mozgásszínházi elemekre épülő előadásban zene nélkül táncolták végig az ismert történetet, időként csendültek fel az emblematikus dalok részletei. Kétségtelen, azok értették a Bernstein-zenéjű, korszakos amerikai Rómeó és Júlia adaptációt, akik eredetileg is ismerik azt. S ismét zenélt a Harmadik figyelmeztetés nevű színészzenekar, László Zsolt, Fillár István, Cserna Antal, Wágner Puskás Péter összeállításban, az alapító Gémes Antossal. Ők is gázsi nélkül, miként a műszakiak, akik gondoskodtak a színházi illúziókról a zöld lombok alatt is.

A fiatalok évről évre cserélődnek, mondta el Gémes Antos, a vizsgák után szétszélednek a hároméves képzés után. De jöttek-jönnek az újak, akik a pályájukat a vizsgaelőadásuk után a tabajdi nyárral alapozzák meg, erős érzelmi megerősítéssel.

Zsohár Melinda

2017. június 11., 09:00 szerző: Zsohár Melinda fotós: Zsohár Melinda

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...