Kultúra

2017.03.11. 14:55

A színpad izgalmas világa vonzotta - beszélgetés Palkovits Nórával

A tévénézők számára is ismerős lehet Palkovits Nóra, aki a Készhelyzetben szerepel a sok más színházi játék mellett. Tanult médiatudományt és pszichológiát is - s úgy látja, az emberi viselkedés tanulmányozása kiválóan összekapcsolható a tanult területekkel és a színházzal.

Szanyi-Nagy Judit

Palkovits Nóra nagyjából hét éves korától szeretett volna színpadon vagy akörül dolgozni, amelyhez egy 1994-es szilveszteri színházi közvetítés megnézése adta az alapot. Először a Tóparti gimnázium színjátszó körében próbálta ki magát igazán:

- Csodás közösség volt. Őszinte örömmel játszottunk, fogalmunk sem volt arról, hogy jó-e, amit csinálunk, de mi élveztük - meséli Nóra, aki azt is elárulja: az akkori tagokkal, azaz a már sorozatból és filmből is ismert Kurta Niké színésznővel, a múlt heti lapszámunkban bemutatott Waliduda Dániellel vagy a nemrég megszűnt Zombori zenekar zenészével, Jeszenszky Marcival a mai napig tartják a kapcsolatot, és csillogó szemekkel nézik, hallgatják egymást.

- A közös élmény meghatározó: ahogy a lámpalázból öröm lesz, ahogy a színpadból nem ijesztő, hanem izgalmas világ kerekedik. Hálás vagyok, hogy hagytak minket gyerekként játszani, ma is ebből dolgozom - emeli ki.

Palkovits Nóra külföldön is kipróbálta már magát: tavaly nyáron Chicagóban, az iO Theater intenzív improvizációs kurzusán vett részt

A felsőfokú tanulmányait kommunikáció- és médiatudomány szakon kezdte, eközben felvette a pszichológia szakot is: - A családunkban senki nem foglalkozott korábban előadóművészettel, így hivatásként számomra is elképzelhetetlen volt a műfaj. Úgy éreztem, a pszichológia szak megfelel az orvosi és az irodalmi érdeklődésemnek is, ezért választottam magamnak. Egy idő után viszont kiderült számomra: a két terület lényegében ugyanaz. Minél többet dolgozom színpadon, annál jobban kibontakozik előttem az emberi viselkedés sokszínű világa - "csak mások a fények". Napfényben trénerként dolgozom, ahol az improvizációs színpadi gyakorlatokon keresztül az emberi viselkedéssel foglalkozunk. Dolgoztam már gyerekekkel, látássérültekkel, hátrányos helyzetűekkel, cigány közösséggel és egyetemistákkal is. Most hallássérültekkel dolgozom - meséli.

Egyetemistákkal Pécsett, a tanulmányai alatt is foglalkozott: ott alapította meg csaknem tíz éve az azóta is - de már más vezetésével, zömében más tagokkal - működő Improvokál színházi közösséget.


A Készhelyzetben Scherer Péterrel is együtt játszott: Nóra itt éppen tanácsadó volt
Fotó: Csobay Bence

Pécs után - egy kis berlini kitérővel - Budapesten helyezkedett el, ahol azóta a Momentán Társulat vendégszínészeként játszik. Időközben Andrew Hefler improvizációs műhelyét is megismerte, s a Grund Színház társulatába is bekerült. Nóra tévéfelvételeken is kipróbálta már magát: a televízióban futó Készhelyzet című műsor egyik szereplője, más, régóta a pályán lévő színészekkel együtt:

- Különbözik a két szituáció: a tévében mintha kevesebb időnk lenne, és nagyon figyelni kell a vendégekre is. Emellett a régóta pályán lévő színészek között is akadnak olyanok, akik nem ismerik ki magukat azonnal az improvizációs színház világában, jó bevinni őket az ismeretlenbe - mondja, majd hozzáteszi:

- Vonzó és izgalmas hely a színház. Értéknek tartom, hogy más területről érkeztem a színpadra, és ezt óvom, de örömmel elcsábulok, ha hívnak. Eddig egy sorozatban vállaltam epizódszerepet, már ami a filmes pályafutásomat illeti. Meglátjuk, merre visz tovább az utam...

„Hazaviszlek”: Arany Brigittával közösen is játszik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!