Kultúra

2017.02.24. 16:10

Nem csak színpadon, filmen is erősek

A filmhét kapcsán kérdeztük fehérvári teátrum művészeit.

Gombkötő Gina

Tóth Ildikót tévéfilmben láthatjuk. A fekete bojtár rendezője Vitézy László, aki évek óta Móricz novelláiból csinál tévéjátékokat. A történetek egymástól függetlenek, Vitézy mégis ugyanarra színészi gárdára támaszkodik:

- Ezúttal csak egy apró szerepet játszom - mondta Tóth Ildikó, aki szerencsésnek tartja magát, hiszen már pályakezdőként filmezett:

- Furcsa időszakban végeztem 1990-ben a színművészetin, hiszen akkorra már szinte nem is készültek tévéjátékok. Holott gyerekként épp a tévéből ismertem meg a magyar színészeket. A mozifilm azért élt, és korán megtaláltak a rendezők, így a diploma után egészen a kisfiam születéséig szinte minden évben forgattam - mesélte a színésznő, aki a Jadviga párnája filmváltozatának főszereplőjeként, a delejesen vonzó, titokzatos nő emlékezetes megformálójaként vált ismertté.

- Ehhez az is hozzájárult, hogy a "Jadviga", Závada Pál műve kultuszregény lett - mondta erről Tóth Ildikó, akit arról is faggattam: másként készül-e egy filmszerepre?

- Az ember ugyanabból a forrásból - a saját kultúrájából, gondolataiból, ösztöneiből - táplálkozik mindkét műfajban. A színházban más a felkészülés ritmusa - a premier után is akad, ami tovább finomodik. A filmnél erre nincs lehetőség, ezért én szeretem alaposan megismerni a történet hátterét. Nekem ez fontos ahhoz, hogy ha a forgatáson valami váratlanul ér, természeteseben, a szerepemhez híven tudjak reágálni.

Törőcsik Franciska már 18 évesen, a színművészeti egyetem előtt főszerepet kapott Horváth Lili Napszúrás című díjnyertes kisfilmjében, azóta is folyamatosan forgat. A filmhéten Kern András legújabb mozijában, a Gondolj rám -ban látjuk: egy medikust alakít, aki rajong a főszereplőért, Kernért.

- A castingon Kern Andrással improvizáltunk egy jelenetet, és én is úgy éreztem, hogy sikerült összhangba kerülnünk. Azután kiderült, ő is így gondolta, mert engem választott a szerepre - mesélte a színésznő, aki látta már a kész filmet, és - bár véleménye szerint hajlamos magasra tenni a lécet - azt mondja, összességében tetszett neki a végeredmény

Különlegesség viszont, hogy nemrég Mészáros Mártával is dolgozott: a neves rendező Aurora Borealis - Északi fény című filmjében kapott szerepet. A főszereplő Törőcsik Mari - aki persze csupán névrokona -, és az ő ifjúkori énjét alakítja a filmben Törőcsik Franciska:

- Nagyszerű a forgatókönyv, a történet, a szerep. A castingon Mészáros Márta meglepő módon egyetlen jelenet után azt mondta, velem szeretné leforgatni a filmet - ami - ami hihetetlenül boldoggá tett. Kíváncsi vagyok, sikerült-e belesűrítenem a filmbe mindazt, amit a szerepről gondolok: úgy tudom, ősszel vetítik.

Lábodi Ádám

Lábodi Ádám a #Sohavégetnemérős című filmben szerepel, amelyet Tiszeker Dániel rendezett.

- Szkeccsfilmről van szó, annak egyik epizódjában játszom. Hat történetből áll össze az egész, és mindegyik jellemző a mai fiatalok életére - mesélte a színész. - Valamennyi rész egy magyarországi nagyárosban játszódik, mi a partneremmel, Sztarenki Dóri színésznővel Debrecenben forgattunk. A jelenet szerint valaki úgy megy el egy randevúra, hogy az internet révén már sokat tud a másikról, akivel egyébként még soha nem találkozott. Ettől a sok tudástól pedig kicsit megrémül a jelenetben szereplő lány. A végén van még egy plusz csavar is, de azt nem árulom el.

A #Sohavégetnemérős érdekessége és vonzereje is, hogy a Welhello zenéje szól benne. Fluór Tomiék dalszövegei frappánsan jellemzik ezt a kort, és a szövegek mentén indult el a forgatókönyvírás. Lábodi Ádám szeret forgatni, úgy véli, a film egészen más felkészülést, idegrendszert igényel, mint a színpadi szerepek. A gesztusrendszere is eltérő. Örül, hogy egyre több magyar alkotás készül, egész évben forgatnak filmeket, igaz, ez az egyeztetést is megnehezíti a színház és a filmkészítők között.

Korábban is forgatott már. Játszott a Made in Hungária című nagyjátékfilmben, a Janus és A berni követ című tévéfilmben. Tavasszal nagyjátékfilm vár rá, a debütáló rendező, Kasvinszki Attila Paraziták című abszurd, groteszk stílusú "mozijába" hívták.

Lányokat is futtató bűnözőt alakít Gigor Attila Kút című filmjében Horváth Csaba, a Vörösmarty Színház tánctagozat-vezetője, rendezője.

- Sűrű, izgalmas film ez, ráadásul szimbolikus utalások is vannak benne. Egy enyhén szólva szerencsétlen, ugyanakkor igencsak agresszív figurát játszom benne, aki lelőtt madarakat csempészik ki az országból. A történetben várom, hogy megérkezzen az áru, és kiderül, hogy az bizony nincs meg. Ebből óriási konfliktus kerekedik, én magam meg is halok a történetben - mondja mosolyogva.

- Roppant csúnya a halálom, rám hajt egy autó, amitől beszakad a mellkasom. Elég brutális. Számomra egyébként nagy élmény volt a forgatás , mert nem vagyok filmszínész. Valamilyen oknál fogva Gigor Attila mégis engem választott, biztos az én fizimiskám tetszett meg neki erre a szerepre.

Horváth Csaba

Egy helyszínen, Csákvár határában forgattak, ahol felépítettek egy benzinkutat. Tavalyelőtt nyáron, pokoli melegben vették fel a filmet. Ennek ellenére Horváth Csabának hatalmas élményt jelentett. Mást követel a film, mint a színház, magyarázza, és amellett, hogy nagyon tetszett neki az egész, szokatlan is volt. A történetet általában nem lineárisan rögzítik, így el kell sajátítani egy technikát, hogy a színész rögtön tudja, hogy a sztoriban ő maga hol tart, milyen a lelkiállapota Mindez nagy koncentrációt követel .

- Rendező vagyok, de nem szóltam bele a munkába, mert rendezőpárti is vagyok. Egy ilyen helyzetben maximálisan a filmrendező kezére adom magam, övé az utolsó szó - tette hozzá Horváth Csaba, aki rendezett már tévévéfilmet: egy régebbi színházi előadását, A tavasz ébredését adaptálta filmre. Egy időben tervezte, hogy táncfilmet csinál, de nem jött össze... Néhány színházi előadása megállná a helyét filmen is, de azzal is tisztában van: a filmrendezés is szakma, amit nagyon meg kell tanulni.

S hogy a "színészkedésnek" lesz-e folytatása? Azon múlik, hogy milyen filmre, szerepre, ki kéri fel. Akármit azért nem vállal el, még akkor sem, ha a Kút kedvet csinált neki a filmezéshez.

Február 26-án kezdődik meg a 3. Magyar Filmhét: Fehérváron a Barátság moziban is bemutatják be a mustrán szereplő filmeket. Több olyan alkotás is akad, amelyben a Vörösmarty Színház társulatának tagjai is játszanak.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!