Kultúra

2017.04.23. 16:15

Szorgos, ügyes asszonykezek kiállítás Pusztaszabolcson

Pusztaszabolcs - Szorgos asszonykezek dicsérete címmel nyílt kiállítás nemrég a Hagyományok Házában. A tárgyak valóban bizonyítják a szorgos és értő kezek munkáját.

Bokros Judit

Czöndörné Katalin, a Pusztaszabolcs Hagyományőrző Alapítvány munkatársa tájékoztatott arról, hogy április elején nyílt meg a Hagyományok Házában Börzseiné Győry Éva és édesanyja, Győry Endréné Abonyi Éva kiállítása a népi díszítőművészetet reprezentáló családi gyűjteményből.

A kiállítást A diákok az értékek útján című pályázat keretében rendezte Börzseiné Éva népi díszítőművész saját és édesanyja gyűjtéséből, utóbbi 85. születésnapja alkalmából.

Börzseiné Győry Éva Pusztaszabolcson és Százhalombattán vezet kézimunka szakkört, gyermekeknek pedig többször tartott kézműves foglalkozást. Gyűjteménye van régi csipkékből, hímzett, csipkés zsebkendőkből, hímzett viseleti darabokból, őrzi nagymamája 1928-ban készített, hímzett ágyneműjét és régi törölközőit is.

Börzseiné Győry Éva édesanyja, Győry Endréné Abonyi Éva születésnapjára rendezte a tárlatot Fotó: az alapítvány

Amint az a megnyitón elhangzott: az alkotó 1974-ben Veszprémben végzett el egy három éves népi díszítőművészeti szakkörvezetői tanfolyamot. Édesanyja példáján már gyermekkorában megismerkedett a népi kultúrával. Főleg a hímzések, a népi viseleti darabok szépsége fogta meg.

Győry Endréné Abonyi Éva nagy tisztelője volt a népművészeti emlékeknek. Az Országos Pedagógiai Intézettől 1968-ban kapott művészeti oktatói engedélyt, Pápán tanított. A város környékén az ötvenes években kezdte gyűjteni a tányérokat, korsókat, fa eszközöket, textileket. Ő adományozta Pápának az úgynevezett Győry-gyűjteményt. Évtizedeken át végzett példaértékű tevékenysége elismeréséül 2012-ben magas rangú állami kitüntetést kapott.

A pusztaszabolcsi tárlat anyagából a főképpen a csipke története bontakozik ki, de lehet olvasni a hímzés fejlődéséről is. A kiállítás szeptember 15-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!