Kultúra

2017.02.07. 15:02

Hármas találkozó Ungváron - Kárpátalja, Felvidék és az anyaország magyarjai váltottak szót

Bicske – A kárpátaljai város volt a házigazdája a vendég bicskeiek és a pozsonyiak találkozójának a magyar kultúra napján.

Zsohár Melinda

Három országhoz tartozó magyar közösség tagjai adtak egymásnak randevút, amit stílszerűen színházi előadással koronáztak meg. Az ungvári Megyei Filharmónia intézményében első ízben lépett fel a pozsonyi Szőttes Néptáncegyüttes Csallóköz, Szatmár, Kalotaszeg és a Mezőség gazdag zenés-táncos folklórjának színvonalas bemutatásával. Előtte megszólaltak a határon túli magyar szervezetek vezetői, s a bicskei polgármester, Pálffy Károly.

A bicskeiek 2015-től állnak támogató és baráti kapcsolatban Csap községgel, ami anyagi segítséget is jelent a nehéz sorssal küzdő kárpátaljaiaknak. Itthon többször gyűjtést szerveztek a mostanság még súlyosabb megpróbáltatások közepette helytálló magyaroknak, ám természetesen az ott élő más nemzeti kisebbségeket sem zárják ki a segítésből. Onnan is sok fiatal elvándorolt Európa szerencsésebb vidékeire, az orosz-ukrán háborús konfliktus drámaian megnehezített a napi megélhetést, aggódnak a sorozandó férfiak miatt.

A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes fellépett az eseményen Fotó: A szervezők

Ezen a találkozón azonban felülemelkedtek a nehézségeken, jóízű beszélgetések és a nagyszerű színpadi előadás szabta meg az alaphangulatot. Pálffy Károly és a szintén jelenlévő Tessely Zoltán, Fejér megyei országgyűlési képviselő az összefogás jelentőségét emelték ki, a kárpát-medencei magyarság jövője és megmaradása érdekében tett közös erőfeszítések fontosságát hangsúlyozták.

Bicskéről harmincfős küldöttség utazott Ungvárra, többen nem először, élnek már a személyes kapcsolatok. Balogh Lívia, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári középszintű szervezetének elnöke örömének adott hangot az anyaországi és a felvidéki magyarok látogatása miatt. Az anyagi támogatást köszönik a nehéz időkben, ám ennél is fontosabb az itt élőknek a feléjük irányuló figyelem és lelki támogatás, mondta. Bálint Istvánné bicskei alpolgármester is az érzelmi feltöltődés élményét emelte ki, amit mindannyian hazahoztak emlékként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!