Kultúra

2017.06.25. 15:42

Tárlatmegnyitóval fejeződött be a Rönkfeszt - a tó körül helyezik el az alkotásokat

SZÉKESFEHÉRVÁR - Kosztics László második önálló kiállítását mutathatta be szombaton délután A Szabadművelődés Házában. „A bölcsesség fája” című tárlaton a csókakői fafaragó művész a cigány ősi szakmákat, életvitelüket mutatta be alkotásaival. „A cigányság a nyelvén és szellemi-kulturális értékein keresztül maradhat életben” – árulta el a művész.

S. Töttő Rita

– Tárgyalkotó művészként azért jelenítem meg az ősi cigány szakmákat, mert szeretném megőrizni a gyökereket – árulta el Kosztics László csókakői fafaragó művész szombaton, a Rönkfeszt keretében megrendezett kiállításmegnyitón.

A tárlaton többekközt látható „A bölcsek fája”, amely az élet, a természet megjelenítése, de látható a cigány Madonna, a Kosárfonó, a Kannázó és a  Vízhordó is.

– Minden olyan ősi szakmát érdemes bemutatni, amiből akár ma is megélhetnének a cigányok, akik mára szinte elvesztették a gyökereiket –magyarázta az alkotó.

A tárlat megnyitóján Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója egyben lezárta a 19-e óta tartó Rönkfesztet is, amelyen minden nap olyan alkotók faragtak, mint ef. Zámbó István, Éltes Barna, Horváth János, Kiss Dániel, Matl Péter és Miklós János.

Az ismert tervek szerint az itt készült alkotásokat a megújult csónakázótó körül helyezik majd el a későbbiekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!