Kultúra

2017.07.14. 14:20

Tartuffe, Gójóstól módra - Évadzáró est színházzal, dalokkal, versekkel

SZABADBATTYÁN Az álszent csaló, a hitbuzgó gazdag polgár és családja történetét vitte színre évadzáróján a Gójóstól Társulat Parti Nagy görbe tükrén keresztül.

V. Varga József

A Gójóstól Baráti Társaság a bázis Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartotta évadzáró estjét. Generációk jönnek és mennek, új tagok érkeznek, visszatérnek a régiek - a társulat immár két évtizede töretlenül működik.

A társaság alapítója és művészeti vezetője Kozma Katalin, ő bábáskodik a kis csapat fölött. Kati örömmel újságolta: idén is mennek a Művészetek Völgyébe, jelesül Taliándörögdre.

Az évadzárót igyekeztek a lehető legszínesebben összeállítani. Borisz Katalin és Rácz Tamás pop-rock dalokkal és musicalslágerekkel szolgált, verset mondott Kozma Katalin, Muzamel Mihály és Varga Péter Dávid.

Az évadzáró gála központi eleme a „színház" volt, a fiatalok Parti Nagy Lajos - Moliére: Tartuffe című drámáját mutatták be, sikerrel. A darabot Muzamel Mihály rendezte, dramaturg Kozma Katalin.

Gójóstól évadzáró Szabadbattyánban.Tartuffe (Varga Péter Dávid) és Elmira (Tébesz Anikó) kettőse

Parti Nagy átiratának lényege a friss, mai nyelvezet, amely bizony olykor a trágárságot sem mellőzi. A nyelvezet, a mindennapokból ismert számos fordulat jól segíti a nézőket abban, hogy közelebb érezzék magukhoz a történetet, könnyebben azonosuljanak gondolataival, mondanivalójával, s ha úgy adódik, vitatkozzanak is vele.

A Gójóstól által színpadra vitt változat fontos eleme, hogy nincs feloldozás, mint az ismert klasszikus formában. A famíliának, főleg a családfő Orgonnak (Mátyási Csaba) viselnie kell a következményeket. Tartuffe (Varga Péter Dávid) pedig a megszokottakkal ellentétben „büszkén" élvezheti álságos, de kitartó munkája „eredményét".

Álljon itt most végezetül a darabban szereplők neve: Varga Péter Dávid (Tartuffe), Mátyási Csaba (Orgon), Tébesz Anikó (Orgon felesége), Rumbold Szilárd (Damis, Orgon fia), Antal Alexandra (Mariane, Orgon lánya, Valér szerelme), Nagy Brigitta (Dorine, Mariane komornája), Rácz Tamás (Valér, Mariane szerelme), Muzamel Mihály (Cléante, Elmira bátyja, Orgon sógora), Kozma Katalin (Pernelle-né, Orgon anyja).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!