Kultúra

2017.05.12. 13:50

Tercsi naplója - 1956 emléke

Enying - 1956 gyerekszemmel, felnőtt komolysággal - nagysikerű könyvbemutatót tartottak a városi könyvtárban. A kötet a településen élő Vajda Jenőné, Németh Terézia, azaz Tercsi, az 1956-ban 14 éves veszprémi gimnazista naplóját mutatja be.

V. Varga József

Mintegy fél év történetét tárja az olvasó elé a Nem hiába haltatok meg! című naplófeldolgozás, a Magyar Szív - Magyar Szó Alapítvány által kiadott könyv, amelynek bemutatóját az enyingi Vas Gereben Könyvtárban tartották. A könyv a városban élő Vajda Jenőné emlékeit mutatja be: lánykori nevén Németh Terézia, azaz Tercsi, aki 1956-ban, 14 évesen veszprémi gimnazista volt.

A Balatonfűzfőn élő diáklány naponta írásban rögzítette az eseményeket, amelyekből az olvasó előtt is nyilvánvalóvá válik, hogy az 1956-os forradalom nem csak a pesti utcákon zajlott, de az ország egészének érdeklődése, fokozott figyelme mellett történt. A matematikaleckékkel kapcsolatos gondok mellett a naplóból értesülhetünk a veszprémi diákok felvonulásáról, a gyártelepen zajló véres eseményekről. Betekinthetünk a középiskolások megtorlás alatti szolidaritási akcióiba, a krónikás körül élő felnőttek összetartásának megnyilvánulásaiba. A veszélyes gyártelep védelmét ellátó munkások hősiességét a 14 éves kislány nagy pontossággal rögzítette naplójában, miközben szomszédjai haláláról, elhurcolásáról mesél nekünk.

Tercsi szülei, miután megtalálták, elvették a naplót a lányuktól, hiszen "kevesebbért is akasztottak" akkoriban. Harminc évig rejtegették felszögelve egy padlásgerendára.

A szerző, Vajdáné Németh Tercsi Enyingen él

A Magyar Szív - Magyar Szó Alapítványnál a forradalom 60. évfordulóján találkoztak a naplóval - erről számolt be Rideg Lászlóné Zsuzsa, az enyingi könyvtár vezetője. Úgy érezték, a mai fiataloknak életszerűvé, emberközelivé tudják tenni a forradalom emlékét a hatvan évvel ezelőtt papírra vetett gondolatokkal.

Elhatározásuk nyomán az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottságtól kapott támogatás segítségével kiadott könyvet először rendhagyó történelemóra keretében a Tinódi református iskola diákjai, majd a városi könyvtárat megtöltő érdeklődők vehették kézbe.

A Nem hiába haltatok meg! című kötet bemutatóján Kónyi-Kiss Botond a szerkesztőbizottság nevében ismertette a napló kiadásának körülményeit, valamint elmondta, hogy az alapítvány és minden támogató számára milyen meghatározó élményeket adott a tizenéves kislány emlékeinek megismerése. Klucsik Éva beszélgetett Vajdáné Tercsivel, aki az elő-adást követően dedikálta a hatvan év után könyvalakban megjelent naplót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!