Kultúra

2016.07.31. 19:55

Testrészletek és véletlenek

Székesfehérvár - Nem volt véletlen, hogy benéztem Végh Júlia Változatok véletlenre című kiállítására. S az sem véletlen, hogy jó képeket láttam.

Bokros Judit

A Szent István Király Múzeum-Deák Gyűjtemény projekt termében eddig olyan fiatal, kortárs alkotók állítottak ki, akik már bizonyították tehetségüket, s ígéretes jövő előtt állnak a művész pályán. Közéjük tartozik Végh Júlia is, aki ugyan nem székesfehérvári kötődésű, ám, ahogy a kiállítás ajánlója fogalmaz: művei képviselik azt a kortárs szemléletet, ami beleillik a terem profiljába.

Az 1990-es születésű, budapesti művész életrajza szerint a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott az idén, de korábban tanult a spanyolországi Valenciában is. Számos kiállításon szerepelt már ezidáig, az első önálló tárlata 2008-ban volt. Egyetemi évei alatt pedig elnyerte a Barcsay-díjat is, amelyet fiatal, pályakezdő festőművészeknek ítélnek oda.

Finom, izgalmas, már-már érzéki képek láthatók a kiállításon. Fotó: Városi képtár

A júniusban nyílt, s november közepéig látható fehérvári tárlaton ugyan kevés, ám annál hatásosabb kép szerepel a művésztől, olajkollázs technikával. A lágy vagy erőteljes színekkel húzott, lendületes ecsetvonások alól ki-kibukkanó női testrészek, képrészletek fogva tartják a szemet, amely keresi, kutatja a részletek és a kép egésze, a cím közötti összefüggést. Nevető női száj, kivillanó fogak, női kéz hosszú ujjakkal, közéjük festett táskával, hosszú lábakat csókoló női arc, hátrahajló fej elfedett szemmel, halál, történelmi vonatkozással

A rendezés véletlenszerű, ahogy arra a kiállítás címe (Változatok véletlenre) is utal, tekintve, hogy a műveken változó arányban kerül a középpontba az emberi test. Végh Júlia divatmagazinokból kivágott képeket használt alapul, ezekre kerültek rá a festékrétegek, érdekes felületet, végeredményt létrehozva, kitakarva vagy kiemelve egy-egy részletet.

Az újságok közhelyes fotóiból nagyon finom, izgalmas, mély tartalmú, már-már érzéki képek születtek, amelyek érdemesek arra, hogy eltöltsünk némi időt a szemlélésükkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!